Gerard T. zou tegen een politie-informant in het huis van bewaring hebben bekend dat hij de Utrechtse serieverkrachter is.

''Normaal vertel ik dit aan niemand, maar ik ben de Utrechtse serieverkrachter’’, heeft hij volgens de informant gezegd.

Dat bleek maandag tijdens een pro-formazitting in deze zaak in de rechtbank in Utrecht. Tot nog toe heeft T. (52) altijd gezwegen.

Zijn advocaat trekt de bekentenis echter in twijfel. ''Hij heeft later tegen mij ontkend dat hij dit gezegd heeft.’’ De gesprekken met de infiltrant zijn niet opgenomen. ''Er is dus niet na te gaan hoe de gesprekken zijn verlopen en wat er precies is gezegd", aldus de advocaat.

Geconfronteerd

Volgens de aanklager is T. later in een verhoor nog geconfronteerd met zijn uitspraken. ''Hij gaf hier geen enkele reactie op. Hij zei niet dat het niet klopt of dat hij dat niet gezegd heeft. Hij zei helemaal niets.’’

De advocaat van T. wil de betreffende informant graag als getuige horen in deze zaak, in aanwezigheid van zijn cliënt. De informant zal gehoord worden bij de rechter-commissaris, besliste de rechtbank. Het is aan de rechter-commissaris om te beslissen of T. daarbij kan zijn.

Het Openbaar Ministerie maakte gebruik van een informant in de zaak om T. aan het praten te krijgen. T., die weigert een verklaring af te leggen, is verdachte in vier verkrachtingszaken. Het OM vermoedt echter dat hij bij nog meer zaken is betrokken, maar daarvoor is geen concreet dna-bewijs. Een aantal van deze zaken verjaart binnenkort.

Dna

In juli 2014 werd de vermeende Utrechtse serieverkrachter opgepakt. Dat gebeurde nadat T. dna had moeten afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. Sindsdien zit hij in voorarrest.

Op 18 januari begint de inhoudelijke behandeling van de zaak. T. wordt vervolgd voor vier verkrachtingen in de omgeving van Utrecht in 2001 en 1995.