Nog nooit studeerden zoveel buitenlanders bij universiteiten en hogescholen in Nederland.

Dat blijkt uit cijfers van EP-Nuffic, het expertise- en dienstencentrum voor internationalisering in het Nederlands onderwijs.

Dit jaar volgen bijna 90.000 mensen uit het buitenland een studie in Nederland, van hen komen 23.000 van buiten Europa.

Volgens een EP-Nuffic-woordvoerder, die berichtgeving over de recordcijfers in De Telegraaf bevestigde, is ons land vooral in trek omdat er ten opzichte van andere niet Engelstalige landen veel college's in die taal worden gegeven.

Bovendien vinden buitenlandse studenten het makkelijk dat Nederlanders goed Engels spreken, zijn ze te spreken over de open economie en het niveau van de universiteiten. Nederlandse leerinstellingen staan hoog in de rankings, dat is iets waar buitenlandse studenten naar kijken, aldus de zegsman.

Duitsland

De meeste studenten komen uit Duitsland. Ruim 24.000 oosterburen staan ingeschreven bij Nederlandse universiteiten en hbo's. China staat met meer dan 6.600 studenten op de tweede plaats, België is derde met ongeveer drieduizend studenten.

Een groot deel van de buitenlanders volgen een economische of bedrijfskundige studie. Ook sociale wetenschappen en bouwkunde zijn in trek.

De universiteit van Maastricht is de koploper. De instelling heeft 7.770 buitenlandse studenten. Dat betekent dat er meer buitenlanders dan Nederlanders in de Limburgse hoofdstad studeren. Ook Fontys Hogescholen en de universiteiten in Groningen, Rotterdam en Delft zijn geliefd.