In Amsterdam zijn Sinterklaas en zijn pieten zondag voor de 77e keer aangekomen. Tijdens de intocht was het rustiger dan normaal langs de kant.

De Sinterklaasintocht hield het niet droog. Publiek, pieten en Sinterklaas moesten rekening houden met regen en windstoten.

De bezoekersstroom kwam eerst maar moeizaam op gang. Volgens een AT5-verslaggever leek het lange tijd "uitgestorven" op de Dam. Later kwamen er toch meer kinderen kijken. Wel waren er minder dan vorig jaar. Volgens de politie is dit toe te schrijven aan de weersomstandigheden.

Toeschouwers hebben het idee dat mensen een afweging hebben gemaakt om wel of niet te gaan. Zij kunnen zich voorstellen dat mensen zijn thuisgebleven met het oog op de veiligheid.

De politie had hier echter geen aanwijzingen voor. "Wij hebben niet het idee dat er grote getale zijn weggebleven om die reden", zegt een woordvoerster van de politie.

Geduld

Langs de Amstel leek het wel drukker, daar stonden veel kinderen met hun ouders op de Sint te wachten. De stoet liep volgens de organisatie wel een vertraging op van twintig minuten, waardoor het geduld van de wachtenden nog wat langer op de proef werd gesteld.

De Sint voer zondagochtend binnen over de Amstel en legde aan bij het Scheepvaartsmuseum. De stoet gaat via de Dam richting Leidseplein. Er werden zo'n 350.000 bezoekers verwacht en er zijn 1.200 vrijwilligers op de been om alles in goede banen te leiden.

Rond 16.30 uur hield de Sint een toespraak op het Leidseplein, het eindpunt van de route.

Roetvegen

Naast traditionele Zwarte Pieten had de helft van de hulpjes van Sinterklaas roetvegen op het gezicht, zo heeft de organisatie van de intocht aangekondigd.

Zaterdag kwam de Sint al aan in Meppel.

Heeft u foto’s of videos bij dit nieuws? Upload via NUfoto of stuur in viaWhatsApp (+31655246155).