Sinterklaas is zaterdag aangekomen in Meppel. De goedheiligman zette omstreek 12.30 uur voet aan wal in de Drentse plaats. Een protest van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet is rustig verlopen.

Sinterklaas werd opgewacht door honderden kinderen die zich op de kade hadden verzameld. Hij werd verwelkomd door de burgemeester en presentator van het Sinterklaasjournaal Jeroen Kramer. 

Ondanks de voorspelde regen bleef het droog in Meppel, waar het wel flink waait. Sinterklaas en de pieten maakten na hun aankomst op kleinere bootjes een rondgang door de binnenstad. Daarna reed hij op Americo langs de route. 

De Sint wordt op de stoomboot vergezeld door de traditionele Zwarte Pieten. De organisatie van de intocht had laten weten dat ook zogenoemde roetveeg-pieten aanwezig zouden zijn. De hulpen van Sinterklaas hebben echter geen felrode lippen en ze dragen geen gouden oorbellen.

Video: Sint komt aan in Meppel

Sinterklaas komt aan in Meppel
Sinterklaas komt aan in Meppel

Demonstratie

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) was zaterdag met vier bussen vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Meppel gekomen. De bussen vervoerden 210 mensen. Ook zijn er actievoerders met eigen vervoer of met het openbaar vervoer naar Meppel gekomen.

Ze werden door beveiligers van de gemeente begeleid naar een speciaal vak, vlakbij de plek waar Sinterklaas zijn opwachting maakt. De gemeente had daar toestemming voor gegeven. De demonstranten mochten 'vreedzaam' protesteren voor winkel en galerie Het Kollektief.

Video: Demonstratie tegen Zwarte Piet in Meppel

Demonstraties in Meppel bij intocht Sinterklaas
Demonstraties in Meppel bij intocht Sinterklaas

ME

In de stad was op enkele plaatsen politie en ME op de been. Toen Zwarte Pieten het protestvak passeerden werd door demonstranten "weg met Zwarte Piet" geroepen, waarna boegeroep klonk. Het gejuich van kinderen overstemde echter het gejoel. 

De actiegroep kijkt met een goed gevoel terug op het protest. ''We hebben ons niet laten provoceren en hebben ons keurig gedragen. We zijn blij dat de discussie steeds breder gevoerd wordt. Als het nodig is, komen we volgend jaar terug. Maar we hopen dat dit niet nodig is'', aldus de woordvoerder van de actiegroep. 

Aanslag

De gemeente Meppel laat weten extra alert te zijn tijdens de officiële intocht van Sinterklaas, na de aanslagen van Parijs vrijdagavond. Maar de gebeurtenissen geven vooralsnog geen aanleiding om de beveiliging aan te scherpen.

''Het is een momentopname. Maar we zien op dit moment geen reden om zaken aan te passen. We houden de situatie zeker in de gaten en gaan het in de loop in de ochtend nog een keer bekijken. Maar we hebben draaiboeken die overal op berekend zijn'', aldus de woordvoerder van de gemeente.

Op straat is de sfeer wel wat ingetogen. ''Het is te merken dat de gebeurtenissen in Parijs diepe indruk hebben gemaakt. Onze gedachten zijn bij alle nabestaanden, maar we willen er met elkaar toch een mooie dag van maken.''

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto. Of stuur uw beeld in via WhatsApp: +31 6 55246155.