Vrijdagmiddag trekken er regenbuien over Nederland die gepaard gaan met onweer en zware windstoten.

Dat meldt Weeronline.

Het KNMI gaf voor vrijdag voor het hele land code geel af. 

Volgens de meteorologische dienst kan er ook hagel vallen en raadt aan open water en open gebied te mijden. De zwaarste windstoot die tot nu toe is gemeten was met 94 kilometer per uur in Vlissingen.

De Verkeersinformatiedienst (VID) meldt dat de avondspits door de weersomstandigheden eerder op gang kwam dan gebruikelijk. Rond 16.50 uur stond er 280 kilometer file op de Nederlandse wegen. De filelengte nam daarna geleidelijk af. Rond 18.00 uur was er nog ongeveer 200 kilometer file over.

Schiphol

Ook het vliegverkeer heeft last van de harde wind. Tientallen vluchten zijn vertraagd. Volgens een woordvoerster bedraagt de vertraging gemiddeld 45 minuten. Het stormachtige weer heeft nog niet geleid tot annulering van vluchten.

De luchthaven heeft in verband met de windrichting slechts twee banen beschikbaar voor zowel het landen als het opstijgen van de vliegtuigen. Reizigers wordt aangeraden om de actuele vluchtinformatie te volgen via internet of teletekst.

Avondspits

Rond 16.45 uur stond er al bijna 300 kilometer file, vooral vanwege het weer. Onder meer op de A4 richting Den Haag en de ringweg rond Amsterdam (A10) is het nog wat drukker dan normaal op vrijdagmiddag.

Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn alert in de kustgebieden. Buien en windstoten zorgen voor verhoogde waterstanden aan de kust. De dienst houdt de waterschappen op de hoogte van de ontwikkelingen.

De Nederlandse Spoorwegen kampen met uitval van treinen door bladeren op de rails, zogenoemde gladde sporen. Onder meer van en naar Hilversum is er uitval en vertraging van treinen.

Regenradar

Heeft u beeld bij dit bericht? Upload foto's via NUfoto, of foto's en video's via WhatsApp.