Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) vertrekt zaterdag met 'vier volle bussen' vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Meppel om bij de landelijke intocht van Sinterklaas te demonstreren tegen Zwarte Piet. 

Ook zullen mensen met het openbaar vervoer en eigen vervoer naar de Drentse stad komen, liet de organisatie weten.

Volgens de actiegroep zullen de bussen Meppel binnenrijden onder politiebegeleiding. Ook bij de opstapplaatsen in Amsterdam en Rotterdam zullen agenten patrouilleren, meldt KOZP.

De organisatie zegt "verschillende gewelddadige uitingen'' te hebben ontvangen. "Het is verbazingwekkend dat wij een politie-escorte nodig hebben om gebruik te kunnen maken van onze rechten'', zegt woordvoerder Jerry Afriyie van KOZP.

Protest

De demonstranten gaan protesteren voor winkel en galerie Het Kollektief, naast de Prinsengracht, in het centrum van Meppel. Het is een prominente plek langs de route die de actievoerders zelf hebben gekozen, en waar de gemeente Meppel toestemming voor heeft gegeven.

Het protest richt zich tegen de NTR, de omroep die het Sinterklaasjournaal uitzendt, en andere organisatoren van het Sinterklaasfeest omdat ze van Zwarte Piet "een racistische karikatuur'' zouden maken.

Vreedzaam

Het is een "vreedzame demonstratie'', verklaart KZOP. "We maken een zichtbaar statement en zullen ons tijdens de intocht laten horen, maar voor het grootste deel zal het een stil protest zijn", aldus Afriyie.

De actie bij de landelijke intocht in Gouda vorig jaar leidde tot negentig arrestaties, van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

Video: Geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet in zestig seconden

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto. Of stuur uw beeld in via WhatsApp: +31 6 55246155.