De CO2-uitstoot in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen vergeleken met vorig jaar. De uitstoot is 6,8 procent hoger uitgevallen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vrijdagochtend zijn gepubliceerd. Dit jaar is de uitstoot elk kwartaal hoger uitgevallen dan een jaar eerder. 

De stijging is te wijten aan een hogere productie van elektriciteit en meer verkeer. De CO2-uitstoot stijgt sneller dan de economische groei (1,9 procent).

Energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheerbedrijven hebben ruim 17 procent meer CO2 uitgestoten. Ze zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de totale uitstoot. 

Elektriciteit

De stijging komt doordat er meer verkeer op de weg en in de lucht is. Bovendien heeft Nederland meer elektriciteit geproduceerd. De producenten gebruikten daarvoor meer steenkool dan vorig jaar en minder aardgas. ''De zogeheten 'brandstofmix' van Nederlandse energiecentrales is hiermee wat CO2-uitstoot betreft minder gunstig geworden'', aldus het CBS.

Koolstofdioxide is het belangrijkste broeikasgas. Eind deze maand begint in Parijs een VN-klimaattop. Daar moeten 194 landen afspraken maken om de CO2-uitstoot te verminderen en verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Vorige conferenties leverden weinig op, doordat grote vervuilers vooral naar elkaar wezen.

Video: De opwarming van de Aarde in 60 seconden