Jos de G., verdachte in de zaak Nicole van den Hurk, zou tijdens zijn verblijf in een tbs-kliniek hebben verteld over de moord op het meisje.

Dat meldt de Telegraaf vrijdag. De krant sprak met twee nieuwe getuigen in de zaak rond de verkrachting en moord op het meisje in 1995.

De rechtszaak tegen De G. werd donderdag voor twee weken stilgelegd omdat een van de nieuwe getuigen zich had gemeld. De G. zou tegen deze getuige hebben gezegd dat hij een meisje had vermoord.

"Hij keek me aan met die koude ogen en zei dat hij een meisje had vermoord", aldus de man die met De G. in tbs-kliniek Veldzicht zat.

Aanvankelijk dacht de getuige aan grootspraak, maar hij treedt er naar eigen zeggen nu toch mee naar buiten omdat hij in media las dat er waarschijnlijk onvoldoende bewijs is in de zaak tegen de verdachte. "Ik vind dat iemand die een kind verkracht en vermoordt, niet vrijuit hoort te gaan", aldus de man.

Opgepakt

Een andere toenmalige tbs'er van Veldzicht zegt ook dat De G. heeft verteld over de moord. "Hij zei: 'Ik heb een moord gepleegd en ik ben daar niet voor opgepakt'. Hij wilde niet vertellen om wie het ging", aldus de tweede getuige.

De destijds 15-jarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd ze dood en vermoedelijk verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Aan de start van de rechtszaak heeft het Openbaar Ministerie de aanklacht van moord laten vallen en wordt De G. alleen veroordeeld voor verkrachting en doodslag. 

Dna

De G. ontkent zelf ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Hij werd in januari 2014 aangehouden. Volgens justitie is zijn dna gevonden op het lichaam van het slachtoffer. Als het al zijn dna is, moet dat komen door vrijwillig seksueel contact, stelt De G.

Dat de aanklager het steeds heeft over een dna-match, vindt de verdediging van De G. misleidend. Zij zeggen dat het helemaal niet zo zeker is dat het gaat om het dna van de G., omdat er geen volledig dna-profiel is en dus ook geen volledige match.