De Raad van State beslist woensdag 18 november of de gaskraan in Groningen verder of volledig moet worden dichtgedraaid.

Dat meldt RTV Noord.

De raad buigt zich dan over de 41 beroepsschriften die tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) zijn ingediend. De bezwaren komen van diverse belanghebbenden, zoals inwoners van het aardbevingsgebied, gemeentebesturen, de provincie Groningen en waterschappen.

De Raad van State heeft zich in het voorjaar in een korte procedure ook al uitgesproken over de gaswinning. Toen besliste het adviesorgaan dat in en rond Loppersum voorlopig alleen gas mag worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is.

De Tweede Kamer besloot onlangs al dat de gaswinning in Groningen fors moet worden verminderd. Een motie van de ChristenUnie, waarin staat dat de gaswinning uit het oogpunt van de veiligheid van de Groningers 'substantieel' omlaag moet, werd door een ruimte meerderheid van de kamer aangenomen.

Tegen

Alleen de VVD en SGP waren tegen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) meldde eerder ook al dat er vanaf 2016 minder vraag is naar gas uit Groningen. Dit komt doordat er meer duurzame energie wordt gebruikt en meer energie wordt bespaard.

Het kabinet beslist in december of de gaskraan in Groningen verder dichtgaat. Gewacht wordt nog op verschillende onderzoeken naar een verantwoord en veilig niveau van gaswinning. Op basis daarvan hakt Kamp een knoop door. Hij bekijkt daarbij of er meer gas uit kleinere gasvelden en uit het buitenland kan worden gehaald.