Den Haag wil voorlopig geen nieuwe vluchtelingen opnemen in het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft zich volgens de gemeente niet gehouden aan de afspraken die met de gemeente Den Haag gemaakt zijn over de opvang van asielzoekers in het pand.

Dit schrijft wethouder Joris Wijsmuller (Wonen) donderdag aan de raadscommissies Samenleving en Ruimte.

Volgens het gemeentebestuur was een "gemengde samenstelling" afgesproken, met mannen, vrouwen en gezinnen. De gemeente stelt dat de eerste groep vluchtelingen die woensdag arriveerde, niet aan die eis voldoet. Wat er mis is met de samenstelling wilde de woordvoerder van de wethouder desgevraagd niet zeggen.

Misverstand

Volgens het COA is er een "misverstand" over de gemaakte afspraken. Vrijdag is er nader overleg met de gemeente om die "onduidelijkheid" weg te nemen. Bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het COA heeft al telefonisch contact gehad met burgemeester Jozias van Aartsen, aldus een woordvoerder.

De gemeente is tevens verbolgen over het feit dat een groep van zo'n twintig asielzoekers de nacht op straat heeft doorgebracht. Zij protesteerden op die manier tegen de volgens hen slechte voorzieningen in het pand, zoals het ontbreken van een tv en een koelkast op de kamer.

Het gemeentebestuur vindt het overnachten op straat "onacceptabel".

Niet zeuren

Een groep van zo'n vijftig buurtbewoners heeft donderdagavond geprotesteerd bij het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Dat meldt Omroep West.

Ze hielden een tegendemonstratie naar aanleiding van het protest van de vluchtelingen donderdagmiddag. De politie en ME blokkeerden de Anna van Hannoverstraat.

De wijkbewoners vinden dat de vluchtelingen "niet moeten zeuren over wat ze krijgen".