Tientallen vluchtelingen in Den Haag hebben in de nacht van woensdag op donderdag op straat geslapen, vlakbij station Laan van NOI. Dat deden ze uit protest, omdat ze niet tevreden zijn over de opvang in het Bezuidenhout.

De protesterende vluchtelingen vinden de omstandigheden in de noodopvang in het voormalige ministerie van Sociale Zaken slecht. 

Aan RTL Nieuws lieten vluchtelingen weten het eten in de opvang niet goed te vinden. Ze mogen bovendien niet zelf koken. Ook heerst er boosheid over het feit dat ze geen geld krijgen voor een telefoonkaart, zodat ze met familie in hun thuisland kunnen bellen.

Geen privacy

"Misschien moeten we maar teruggaan naar ons eigen land en daar doodgaan", zegt een van de demonstranten tegen Omroep West"Dit is geen leven, als je binnenkomt in een kamer zonder tv, met alleen een bed, en zelfs geen koelkast. Er zit geen slot op de deur, dus je hebt ook geen privacy."

Een andere vluchteling klaagt over de loze beloftes die er gemaakt worden. "Er wordt beloofd dat ons leven beter wordt, maar er gebeurt niets." Weer een ander vindt het ongehoord dat ze het moeten doen met "slechts twaalf euro per week". 

Bekijk video:

Vluchtelingen demonstreren voor betere opvang
Vluchtelingen demonstreren voor betere opvang

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is donderdagmiddag het gesprek aangegaan met de vluchtelingen. Het aantal demonstranten breidde zich 's ochtends steeds verder uit.

Fatsoenlijke opvang

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) zegt niet veel te kunnen doen aan de klachten die asielzoekers hebben over de noodopvang. Hij wees er donderdag in de Tweede Kamer op dat mensen sobere maar fatsoenlijke opvang krijgen. Door de hoge asielinstroom kan dat volgens hem niet anders.

Dijkhoff zei dat het gros van de asielzoekers niet klaagt. Hij vermoedt dat er bij de klagers ook andere frustraties zitten die niet direct met de opvang te maken hebben.