Het Thorbeckeplein in Breda is afgezet na de vondst van explosieven in een woning. Twaalf omliggende woningen zijn ontruimd. Rond 21.30 uur gaf de politie de straat weer vrij, maar het is nog niet duidelijk of alle bewoners weer thuis kunnen slapen.

Woensdagavond ontplofte op het plein een auto. Een 63-jarige Bredanaar raakte daardoor zwaargewond.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft de explosieven rond 17.45 uur gestabiliseerd. Ze worden op een andere locatie tot ontploffing gebracht.

Naar aanleiding van de vondst is een 69-jarige man angehouden. Het gaat om de bewoner van de woning. Hij zit vast op verdenking van wapenbezit, aldus de politie. 

Het is nog niet duidelijk of de vondst van de explosieven iets te maken heeft met de ontploffing van woensdagavond. "De relatie met het slachtoffer moeten wij nog onderzoeken", aldus een woordvoerder van de politie tegen NU.nl. 

Bekende

De man raakte zwaargewond nadat een auto ontplofte. Hij is een bekende van politie en justitie."Zijn medische zorg heeft de hoogste prioriteit", aldus de politie over het slachtoffer. "Om die reden hebben wij de man nog niet kunnen spreken."

Een traumateam werd opgeroepen om eerste hulp te verlenen aan het slachtoffer. De man ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis.

De ontploffing is mogelijk het gevolg van een bomaanslag. "Het is het scenario waar het op dit moment het sterkst naar neigt." 

Vrienden

Volgens Omroep Brabant zouden de bewoner en het slachtoffer vrienden van elkaar zijn. De man was woensdagavond zelfs op bezoek in de woning aan de straat.

De politie kan dit nog niet bevestigen en wil eerst de opgepakte persoon daarover spreken. "Maar het lijkt er sterk op dat het verhaal klopt", aldus de woordvoerder. 

Zwaar explosief

Er wordt gedacht aan een zwaar explosief. "Een rechercheteam onderzoekt de omstandigheden waaronder dit kon gebeuren."

Meerdere woningen raakten beschadigd door de explosie. Verschillende ramen sneuvelden. "Acht huizen zijn tijdelijk ontruimd voor onderzoek", laat een woordvoerder van de politie weten. Ook auto's raakte beschadigd bij de explosie.

"Het is vreselijk wat er is gebeurd", vertelde de Bredase burgemeester Depla donderdag aan de aanwezige pers. "Zeker voor de omwonenden. Dit gun je niemand, er zijn mensen onbedoeld slachtoffer geworden. Zeker kijkend naar het effect van de klap. Dat is onacceptabel."

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto, of via WhatsApp.