Het Openbaar Ministerie heeft donderdag celstraffen tot zestien jaar cel geëist tegen de verdachten Ali N.,Özgür C. en Ziya G. voor hun rol in de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra op 17 mei 2004.

Dat werd donderdag duidelijk tijdens de rechtszaak in Amsterdam. 

Ziya G. was niet aanwezig in de rechtbank. Tegen hem is zestien jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie. Hij is voortvluchtig en houdt zich vermoedelijk op in Turkije.

De andere twee verdachten moeten volgens het OM veertien jaar de gevangenis in. 

Zowel N. als C. hebben volgens het OM een rol gespeeld in de voorbereidingen op de moord van Endstra. 

Özgür C. zou de auto's hebben geregeld die gebruikt zijn bij de liquidatie. Ook zou C. verantwoordelijk zijn geweest voor het laten verdwijnen van de gebruikte wapens. Ali N. wordt ervan verdacht een van de observanten van Endstra te zijn geweest in de maanden voorafgaand aan de moord.

Uitsluiten

Nico Meijering, advocaat van verdachte Özgür C. vroeg de rechtbank donderdagochtend om de verklaringen van Hidir K. uit te sluiten. Zijn getuigenis voor de rechtbank zou botsen met zijn eerdere verklaringen tegenover de recherche.

Dat blijkt uit een overzicht van de verklaringen van K. tegenover de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) die Meijering in handen heeft. Het Openbaar Ministerie (OM) moest deze van de rechtbank inbrengen.

Oordeel

De rechtbank besloot na lang beraad pas bij het eindvonnis te oordelen over de betrouwbaarheid van de verklaringen van K. Hij is de belangrijkste getuige in deze zaak.

K. zou tegen de recherche hebben gezegd dat C. niets met de liquidatie van Endstra te maken heeft, terwijl hij woensdag 4 november in de rechtbank verklaarde dat C. betrokken was bij de voorbereidingen van de liquidatie.

Cruciaal

Meijering stelde eerder al dat het rapport van de CIE cruciaal was in de zaak tegen zijn cliënt. Volgens de advocaat baseert K. zijn getuigenis vooral op een aflevering van het televisieprogramma Opsporing Verzocht waarin de moord op Endstra werd besproken.

De vastgoedmagnaat werd op 17 mei 2004  voor zijn kantoor in Amsterdam doodgeschoten.