De zussen van Willem Holleeder worden in het Passageproces in het openbaar gehoord.

Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam donderdag bepaald.

Ook Sandra den Hartog, ex-vriendin van Holleeder en weduwe van de geliquideerde crimineel Sam Klepper, wordt in het openbaar gehoord.

Astrid en Sonja Holleeder en Den Hartog zullen niet zichtbaar zijn voor de de pers, de verdachten en het publiek, maar wel hoorbaar zijn.

Gesloten deuren

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde de drie vrouwen achter gesloten deuren laten horen omdat de getuigen grote druk zullen ondervinden van de aanwezigheid van pers en publiek. Het gerechtshof wees dit verzoek af. 

De veelomvattende liquidatiezaak het Passageproces draait om een reeks afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. Zeven liquidaties: vijf in 1993 en twee in 2005 en 2006.  De zaak-Passage loopt nu in hoger beroep.

Video: De strafzaak van Holleeder in 60 seconden

Soerel

Een van de hoofdverdachte is Dino Soerel. Een andere hoofdverdachte Ali A. werd in december vorig jaar geliquideerd. Soerel is volgens het OM onder meer opdrachtgever van de moorden op Houtman en Van der Bijl. Ali A. zou onder meer bij de opdrachtgevers van de liquidatie van Houtman horen. 

Tegen A. en Soerel was door het OM bij de rechtbank levenslang geëist, maar beide verdachten werden vrijgesproken en kregen relatief kleine straffen voor witwassen. Het OM ging in hoger beroep.

De zussen van Holleeder en Den Hartog worden op 30 november en 1 december gehoord.

Holleeder

In de zaak tegen Holleeder worden de drie vrouwen ook gehoord. Dat zal gebeuren van december tot maart. Die verhoren zijn besloten. Holleeder wordt ervan verdacht de hand te hebben gehad in de dood van Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

De zaak tegen Holleeder bij de rechtbank is gescheiden van het liquidatieproces bij het gerechtshof.