De zaak rond de verkrachting van en de dood van Nicole van den Hurk wordt tijdelijk stilgelegd. Deze week meldde zich iemand bij de politie die de verdachte, Jos de G., zou hebben horen zeggen dat hij een meisje heeft gedood.

Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg om een aanhouding van twee weken. De rechter heeft het verzoek van het OM ingewilligd. 

Het was de bedoeling dat het OM donderdag met een strafeis zou komen tegen De G.  

De verdachte mag terug naar de tbs-kliniek waar hij verbleef ten tijde van zijn arrestatie in de zaak-Van den Hurk. Zijn advocaat had daarom verzocht, omdat hij al bijna twee jaar in voorarrest zit in een huis van bewaring.

De rechtbank benadrukte wel dat De G. daar niet op verlof mag. Is daar wel sprake van, dan moet hij weer terug in voorarrest.

Vermoeden

Dinsdag heeft een nieuwe getuige zich gemeld dat hij De G. heeft horen zeggen dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Die persoon heeft een ernstig vermoeden dat hij sprak over Nicole van den Hurk. Het OM wil de verklaring nader onderzoeken 

Volgens het OM is er al een verkennend gesprek geweest met de melder. Daarop is geconcludeerd dat de verklaring relevant kan zijn, en dus verder moet worden onderzocht. Het OM denkt dat er ook een tweede persoon is die over soortgelijke informatie beschikt.

Advocaten

De advocaten van De G. zien hier niets in. Ze zeggen dat het wel vaker gebeurt dat getuigen zich melden op het laatste moment, en dat het maar de vraag is of de informatie die deze persoon heeft, niet gewoon afkomstig is uit de uitvoerige mediaberichtgeving rond de zaak.

Ook heeft de verdediging nog niet kunnen toetsen of het echt om een serieuze melding gaat. Dat het OM zonder precieze onderbouwing zegt dat de verklaring heel belangrijk is, is ongehoord volgens de advocaat.

Het OM zei donderdag dat er mogelijk een tweede getuige is die meer weet. De getuigen waren eerder naar de Telegraaf gegaan. Pas later deden ze hun verhaal tegen het OM. 

Tbs-kliniek

De persoon die verdachte Jos de G. in de zaak rond de moord op Nicole van den Hurk heeft horen zeggen dat hij een meisje heeft vermoord, is iemand die met hem in de tbs-kliniek zat. Dat heeft misdaadverslaggever John van den Heuvel donderdag gezegd op RTL 4.

Volgens Van den Heuvel hadden de twee een vertrouwelijke relatie in de tbs-kliniek. De nieuwe getuige zou van De G. dingen hebben gehoord die alleen de moordenaar kan weten, zogenoemde daderinformatie.

Gedood

De destijds vijftienjarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd dood en vermoedelijk verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

De G. ontkent zelf ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Hij werd in januari 2014 aangehouden, omdat volgens justitie zijn dna is gevonden op het lichaam van het meisje. Als het al zijn dna is, moet dat komen door vrijwillig seksueel contact, stelt De G.

Dat de aanklager het steeds heeft over een dna-match, vindt de verdediging van De G. misleidend. Zij zeggen dat het helemaal niet zo zeker is dat het gaat om het dna van de G., omdat er geen volledig dna-profiel is en dus ook geen volledige match.