Vijftien mannen die seks zouden hebben gehad met een minderjarig slachtoffer van mensenhandel moeten zich daarvoor voor de rechter gaan verantwoorden.

Het Openbaar Ministerie Zeeland en West-Brabant bevestigt woensdagavond berichtgeving daarover in de Provinciale Zeeuwse Courant.

De vijftien zijn gedurende het onderzoek naar de zaak in de afgelopen maanden opgepakt. Het Openbaar Ministerie zit nog in het vooronderzoek maar duidelijk is volgens een woordvoerster al wel dat de zaak voor de rechter gebracht gaat worden.

Ze verwacht dat het proces niet eerder dan volgend jaar kan beginnen. Negen verdachten hebben volgens de politie bekend dat zij betaalde seks hebben gehad met het minderjarige meisje.

Mensenhandel

In de zaak zijn dinsdag ook drie verdachten van uitbuiting en mensenhandel gepakt. Het gaat om een twintigjarige man uit Goes, een twintigjarige vrouw uit Vlissingen en een man (26) uit Velp. De drie zouden eind 2014 het minderjarige meisje hebben geronseld om de prostitutie in te gaan.

De drie worden ervan verdacht dat zij het meisje, dat destijds vermist was en daardoor erg kwetsbaar, hebben uitgebuit in de periode dat zij in de prostitutie zat.

De drie worden mogelijk tegelijk met de hoerenlopers voor de rechter gebracht, maar zeker is dat nog niet, aldus de woordvoerster van het OM.

Eerdere zaken

De Zeelandse zedenzaak lijkt uiterlijk op eerdere zaken in Schiedam en Valkenburg. Daar werden ook mannen vervolgd die seks hadden gehad met een minderjarige die tot prostitutie was gedwongen of aangezet. In Limburg pleegden twee mannen zelfmoord in aanloop naar hun aanhouding.

Het OM Zeeland heeft de lessen die daaruit werden getrokken, meegenomen in deze zaak en wil derhalve niet in detail treden over de aanhouding van de 'klanten'.