Het MC Slotervaart (voorheen Slotervaartziekenhuis) in Amsterdam ontkent dat de miljoenenwinst die is gemaakt met de productie en distributie van heroïne is verzwegen. 

Het geld is bovendien ten goede gekomen aan onderzoek en gezondheidszorg, aldus het ziekenhuis woensdag in een verklaring.

De heroïne werd door een dochterbedrijf, Di-AcetylM, van het ziekenhuis gemaakt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en is bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding door een hulpverlener krijgen toegediend.

Jaarlijks ontvangt de zogenoemde heroïne-bv van VWS 3 miljoen euro als vergoeding voor zijn werkzaamheden, meer dan 1 miljoen daarvan is winst.

In het boek De kraak van het Slotervaartziekenhuis - en de avonturen van Aysel Erbudak van twee journalisten van Het Parool en NRC Handelsblad staat de winst naar het eigen vermogen van het ziekenhuis ging.

Fictieve naam

Maar volgens het ziekenhuis staat de winst wel op de openbare jaarrekeningen onder de naam Dam BV. Dat is de fictieve naam van het dochterbedrijf Di-Acetylm. Dat is nodig omdat het contract tussen het bedrijf  en VWS geheim is.

"Bekendheid van locatie en betrokken personen bij de productie van heroïne kan namelijk leiden tot uitlokking van criminele activiteiten gericht op deze locaties en personen", legt het ziekenhuis uit.

Maatschappelijk belang

Het ziekenhuis benadrukt dat de productie van heroïne het gevolg is van een politiek besluit in 2004. “Het dient een groot maatschappelijk belang omdat verslaafden niet meer afhankelijk hoeven te zijn van het criminele circuit.”

Met het opgebrachte geld wordt onderzoek gedaan naar veiligheid en effectiviteit van de behandeling met medicinale heroïne. Ook is er een nieuwe productiefaciliteit gerealiseerd.

Het ministerie van Volksgezondheid wilde woensdag nog geen inhoudelijk commentaar geven. De Tweede Kamer wil wel een debat over de kwestie.