De vermiste Syriëganger Soufiane Z. kan toch worden vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag besloten.

Het hof besluit dat er niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld dat Z. is omgekomen in Syrië.

De 27-jarige Z. staat terecht in de zogenaamde Context-zaak. Hij is onder meer bekend van de film Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad. Er is maanden niks meer van hem vernomen sinds hij in Syrië is. 

De rechtbank besloot daarom dat de zaak tegen hem gestaakt moest worden. Het Openbaar Ministerie ging tegen deze uitspraak in, omdat de kans bestaat dat Z. nog leeft. Hij zou juist vermist zijn. Het gerechtshof gaat daarin mee en besluit dat de Syriëganger alsnog vervolgd moet worden. 

Zware eisen

"Het hof is van oordeel dat zware eisen moeten worden gesteld aan de vaststelling dat een onvindbare persoon zou zijn overleden waardoor de mogelijkheid tot vervolging niet langer zou bestaan. Aan die zware eisen is volgens het hof in het geval van Soufiane Z. niet voldaan", aldus het hof in een verklaring. 

De belangrijkste verdachten in de Haagse jihadzaak zijn Azzedine C., Rudolph H. (25) en Oussama C. (19). Er zijn straffen tot zeven jaar geëist. Het OM acht bewezen dat ze allemaal lid zijn van een criminele organisatie met als doel het ronselen van mensen voor de strijd in Syrië.

De rechtbank doet in december een uitspraak. Er wordt bekeken of de zaak tegen Z. dan ook meegenomen kan worden. Het OM is tevreden met het besluit van het gerechtshof.