Het MC Slotervaart (voorheen Slotervaartziekenhuis) in Amsterdam maakt al jaren miljoenenwinst met de productie en distributie van heroïne. De inkomsten ervan zijn al die tijd verzwegen.

Dat concluderen twee journalisten van Het Parool en NRC Handelsblad in het boek De kraak van het Slotervaartziekenhuis - en de avonturen van Aysel Erbudak dat vrijdag verschijnt.

De heroïne wordt door een dochterbedrijf van het ziekenhuis gemaakt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en is bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding door een hulpverlener krijgen toegediend.

Jaarlijks ontvangt de zogenoemde heroïne-bv van VWS 3 miljoen euro als vergoeding voor zijn werkzaamheden, meer dan 1 miljoen daarvan is winst. Die winst ging naar het eigen vermogen van het ziekenhuis en tot 2013 verdiende het Slotervaartziekenhuis op die manier een kwart van z'n eigen vermogen aan heroïne.

Ondanks deze grote financiële belangen wordt de heroïne-bv niet vermeld op de jaarrekening van het ziekenhuis. Daarnaast keerde de heroïne-bv winst uit aan een ander bedrijf dat in handen is van de bestuurder van de heroïne-bv, ziekenhuisapotheker Jos Beijnen. Winstuitkeringen zijn verboden voor ziekenhuizen.

Wetenschappelijk onderzoek

VWS zegt op de hoogte te zijn van de winsten die het Slotervaartziekenhuis de afgelopen jaren heeft gemaakt en stelt dat in 2012 is afgesproken dat deze dienen voor wetenschappelijk onderzoek. Na de winstuitkering door de heroïne-bv zijn er 'nadere afspraken gemaakt' waardoor dergelijke constructies niet meer mogelijk zouden zijn, aldus VWS.

Een woordvoerder van het ziekenhuis kon woensdagmiddag nog geen inhoudelijk commentaar geven. ''Wij komen in de loop van de middag met een reactie''. Ook ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis wilde er niets over kwijt. ''Als de journalisten daarover schrijven zal het wel waar zijn, ik kan er echt niets over zeggen'', aldus Erbudak, die in maart 2103 wegens conflicten werd ontslagen.

Aandelen

De heroïne-bv is inmiddels niet meer alleen in handen van het Slotervaartziekenhuis. Het ziekenhuis werd in 2013 overgenomen door de MC Groep en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AvL). Het AvL heeft nu 51 procent van de aandelen in de heroïne-bv, het Slotervaart 49 procent.

Het ziekenhuis kwam eerder al regelmatig slecht in het nieuws wegens malversaties. Zo werd Erbudak in 2013 wegens conflicten ontslagen en bepaalde de rechter in januari van dit jaar dat Erbudak het ziekenhuis 1,7 miljoen euro moet terugbetalen. Het gaat om geld dat zij volgens de rechter "onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken".

Video: Slotervaartziekenhuis verdient aan heroïne 

Slotervaartziekenhuis verdient aan heroïne
Slotervaartziekenhuis verdient aan heroïne