Verkeersboetes in Nederland zijn jarenlang met een te hoog percentage verhoogd. Verkeersovertreders hebben daarom jarenlang te veel aan boetes betaald.

Dat heeft de rechter in Arnhem dinsdag bepaald.

Een automobilist uit Nijmegen bracht de zaak voor de rechter. Hij kreeg in 2014 een boete van 32 euro omdat hij 5 kilometer te hard had gereden. De kantonrechter bepaalde dat die boete inderdaad te hoog was.

Verkeersboetes mogen ieder jaar met de inflatiecorrectie worden verhoogd. Nu blijkt dat de boetebedragen in 2008, 2011 en 2012 met een hoger percentage zijn verhoogd dan nodig was om die inflatiecorrectie door te voeren. De verhoging werd gebruikt om de staatskas te spekken en dat mag niet volgens de rechter.

De automobilist uit Nijmegen krijgt uiteindelijk een bedrag van 9 euro terug.

Gevolgen

Hoewel het gaat om een uitspraak van een kantonrechter, niet de hoogste rechter in Nederland, kan de uitspraak gevolgen hebben voor de hoogte van alle verkeersboetes. Principieel bepaalt de rechtbank dat de verhogingen van de laatste jaren in strijd zijn met de wet.

Het Openbaar Ministerie reageert verbaasd op de uitspraak van de kantonrechter. "De minister stelt de hoogte van verkeersboetes vooraf vast," zegt een woordvoerder tegenover NU.nl. De kantonrechter mag de hoogte van de boetes, die wettelijk is vastgelegd, dan ook alleen in bijzondere gevallen verlagen. "We denken niet dat dit gevolgen heeft voor andere uitspraken," aldus het OM.