Het Openbaar Ministerie (OM) eist tot tien jaar cel tegen zeventien verdachten in het zogenoemde 'megaproces' waarin in totaal negentien mensen terechtstaan op verdenking van internationale drugshandel.  

Volgens het OM opereerden de verdachten als "een logistieke keten voor de invoer en het transport van verdovende middelen". Het gaat met name om de doorvoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar de havens van Antwerpen en Rotterdam.

De verdachten hackten computersystemen van havenbedrijven en stalen pincodes waarmee containers in de haven van Antwerpen konden worden opgehaald. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn gestolen containers teruggevonden, soms leeg of soms met een rottende lading.

De douane in de haven van Antwerpen vond eerder grote hoeveelheden drugs in containers die met de gestolen pincodes waren opgevraagd. In nog geen zes maanden tijd zijn honderden kilo's cocaïne Nederland binnengesmokkeld.

Overval

De groep wordt ook in verband gebracht met een gewelddadige overval op een drugstransport in Belgisch Limburg. Een nietsvermoedende vrachtwagenchauffeur werd tot stoppen gedwongen door drie auto's en een andere vrachtwagen.

Vanuit één van de auto's werd daarbij met kalasjnikovs geschoten. Twee van de drie auto's, beide gestolen Audi's, werden een dag later uitgebrand teruggevonden. Een week later hield de politie een verdachte aan in Nederland.