Het verbod in de wet op het houden en doden van nertsen is toch geldig. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

De rechtbank had eerder geoordeeld dat de wet ongeldig was. Nertsenhouders en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders hadden geprotesteerd.

Ze maakten er onder meer bezwaar tegen dat zij moesten stoppen met hun winstgevende bedrijven, maar dat zij daarvoor geen schadevergoeding krijgen. Ze kregen daarin van de rechtbank gelijk.

Dit vonnis is door de hogere rechters dinsdag vernietigd. Volgens het gerechtshof is voldoende rekening gehouden met de belangen van de nertsenhouders.

Tijdens een overgangsperiode van bijna elf jaar kunnen de nertsenhouders volgens de rechters namelijk hun ondernemingen voortzetten en winst maken. Daarmee kunnen zij de nadelige gevolgen van de wet in ieder geval deels opvangen.

Hoge Raad

De nertsenfokkers leggen zich niet neer bij de uitspraak en gaan bij de Hoge Raad in cassatie tegen het verbod. "We leggen ons hier niet bij neer. We hebben al eerder gezegd dat we deze strijd tot het einde gaan voeren", aldus de woordvoerder van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).

"We zijn heel erg benieuwd waarom de rechtbank ons vorig jaar in het gelijk heeft gesteld en dat dit nu weer helemaal wordt veranderd. Dit is zeer verrassend en teleurstellend voor ons, want dit hadden we totaal niet verwacht. Het is een zware tegenvaller, maar we geven niet op", zei de zegsman van de NFE.

Verbod

Het verbod op pelsdierhouderij is op 15 januari 2013 is in werking getreden. Dit betekent dat het verboden is pelsdieren te houden of te doden voor de productie van bont. Het is volgens de wet ethisch niet verdedigbaar dat dieren worden gedood om bont. 

Voor bestaande nertsenfokkerijen gaat het verbod pas in vanaf 1 januari 2024. Deze overgangstermijn is bedoeld om nertsenhouders de gelegenheid te geven door hen gedane investeringen terug te verdienen.

Weerstand

De rechters vinden dat de nertsenhouders er al jaren rekening mee konden houden dat er een verbod zou komen. Er werd al sinds 1999 over gesproken in de Tweede Kamer. Volgens het gerechtshof moeten de nertsenhouders ook hebben geweten dat de productie van bont bij veel mensen weerstand oproept.