Het is weer onrustig in Steenbergen tijdens een bijeenkomst over de komst van een opvangcentrum in de gemeente. Voor het stadhuis zijn maandagavond enkele tientallen betogers samengekomen.
 

Zij hebben spandoeken en borden bij zich met teksten als ''Geen azc in Steenbergen'' en ''Blijf niet kalm! Sta op en herover ons land!''.

Bij een woning aan de Kruitweg in Steenbergen is maandagavond een ruit ingegooid met twee stenen. In de woning woont een gezin van buitenlandse afkomst, meldt de politie. De politie weet niet of dit te maken heeft met het asielzoekersdebat in de gemeenteraad maandagavond.

Van de dader ontbreekt elk spoor. Toen de ruit was ingegooid, rond 20.00 uur, liep de vader van het gezin de straat op, maar er was niemand meer te bekennen.

Dranghekken

In het gemeentehuis buigt de gemeenteraad zich maandagavond over de eventuele komst van een vluchtelingenopvang naar de Brabantse gemeente. Wie de raadsvergadering wilde bijwonen, moest zich vooraf aanmelden voor een van de honderdtwintig plekken.

Voor het gemeentehuis zijn dranghekken opgesteld. Tientallen agenten zijn opgetrommeld om de orde te handhaven. Net zoals de bevolking van het Brabantse stadje, bleek maandagavond ook de gemeenteraad verdeeld over de vraag of er een opvangcentrum moet komen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft concrete voorwaarden voorgesteld waaraan eventuele opvang moet voldoen. Het college is voor opvang van maximaal 200 tot 300 vluchtelingen op diverse locaties, voor de duur van twee jaar. Of voor dat voorstel een meerderheid bestaat in de raad, is niet duidelijk.

Spandoeken

Onlangs verliep een vergadering over de komst van asielzoekers naar Steenbergen tumultueus. De bijeenkomst in een sporthal op 21 oktober werd overschreeuwd door woedende tegenstanders.

Maandag pakt de gemeente het anders aan. Spandoeken zijn niet toegestaan en wie de vergadering verstoort, wordt buitengezet, waarschuwde waarnemend burgemeester Joesph Vos bij aanvang van de vergadering. Wie niet in de raadszaal zit, kan de vergadering volgen via een webcam en op de lokale omroep.

Tot de organisaties die maandag betogen in Steenbergen, behoort ook Identitair Verzet, een groepering die zegt de Nederlandse identiteit te willen beschermen tegen ''vreemde culturen''.

Knopen worden nog niet doorgehakt: de raad beslist pas eind deze maand of asielzoekers eventueel welkom zijn, mocht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een verzoek doen. De vergadering begint met inbreng van zeventien burgers die vooraf spreektijd hebben aangevraagd. Ze hebben samen een uur te verdelen.

Bekijk beelden van het protest:

Protest voor gemeentehuis Steenbergen
Protest voor gemeentehuis Steenbergen

Dossier Vluchtelingen

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto. Of stuur uw beeld in via WhatsApp: +31 6 55246155.