Op het bedrijventerrein Chemelot in Geleen woedt maandagmiddag een grote brand in een loods waar kunststofkorrels worden opgeslagen. Na bijna vier uur was de brand onder controle.

Dat meldt Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Lange tijd werden bewoners in de omgeving van de brand verzocht om binnen te blijven en de ramen en deuren gesloten te houden.

Er zijn geen gewonden gevallen. De brand is ontstaan door werkzaamheden aan het dak.

Blussen

De brandweer is maandagmiddag rond 15.30 uur begonnen met het slopen van dak en buitenmuren. Dat gebeurde om de vuurzee sneller te kunnen blussen. Inmiddels is de brand onder controle.

Het pand wordt als verloren beschouwd. Omliggende gebouwen werden niet direct bedreigd door het vuur, maar werden voor de zekerheid wel gekoeld.

Compilatie: Omstanders filmen grote brand in Geleen

Omstanders filmen grote brand in Geleen
Omstanders filmen grote brand in Geleen

Meetploegen

Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Meetploegen van de brandweer zijn vanaf 12.00 uur aan het meten en er is geen aanleiding op een verhoogd risico door vrijgekomen chemicaliën. Dat zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De brandweer riep snel na de brand iedereen in Sittard, Munstergeleen en de wijk Lindenheuvel in Geleen op om niet naar buiten te gaan. Later werden Schinnen, Spaubeek en Sweikhuizen aan de risicogebieden toegevoegd. Rond 15.45 uur werden alle waarschuwingen ingetrokken.

Ook in het naburige Duitse Tüddern kregen de mensen het advies om ramen en deuren te sluiten. Daarnaast zijn de Duitse autoriteiten ingelicht.

Ziekenhuis

In ziekenhuis Zuyderland in Sittard-Geleen bleven de ramen en deuren dicht als gevolg van de brand. "Patiënten die op weg waren naar de spoedeisende hulp worden naar een ander ziekenhuis gedirigeerd", liet een woordvoerder weten.

De scholen in het gebied hielden de leerlingen ook na schooltijd binnen totdat het sein veilig was gegeven. De meeste winkels op de Steenweg in Geleen zijn grotendeels dichtgebleven.

Brand Chemelot

Op het terrein van het bedrijf Chemelot in Geleen woedt maandagmiddag een grote brand in een loods. © ANP
Dat bevestigt een woordvoerster van brandweer Zuid-Limburg aan NU.nl. © NUfoto/Aart Tulp
De rook die daarbij vrij komt is in de verre omgeving zichtbaar. © ANP
Op het terrein van het bedrijf Chemelot in Geleen woedt maandagmiddag een grote brand in een loods waar kunststofkorrels worden opgeslagen. Bewoners in de wijde omgeving moeten binnen blijven. © NUfoto
De brandweer is ter plaatse om de brand te bestrijden. Bij de brand komt veel rook vrij. © NUfoto/Aart Tulp
De brandweer riep snel na de brand iedereen in Sittard, Munstergeleen en de wijk Lindenheuvel in Geleen op om niet naar buiten te gaan. © ANP
Later werden Schinnen, Spaubeek en Sweikhuizen aan de risicogebieden toegevoegd. © NUfoto/Mahlu Borgers
Het is nog niet bekend of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen door de brand. © NUfoto/Aart Tulp
Op het terrein van het bedrijf Chemelot in Geleen woedt maandagmiddag een grote brand in een loods waar kunststofkorrels worden opgeslagen. Bewoners in de wijde omgeving moeten binnen blijven. © NUfoto
Een meetploeg controleert de brand op gevaarlijke stoffen. © Nufoto/Teus-Jan van Dieren
Volgens 1Limburg waren dakdekkers bezig met het aanleggen van bitumen dakbedekking. Vooralsnog zijn er geen gewonden gemeld. © NUfoto/
Er werd eerder gemeld dat er chemicaliën waren opgeslagen, maar dit bleek niet te kloppen. © NUfoto/Justin Niessen
Ook is er een NL-Alert verstuurd naar mensen in de omgeving van het incident. © NUfoto/Justin Niessen
De grote brand had ook gevolgen voor het treinverkeer in Limburg. Op last van de brandweer reden er minder treinen tussen Sittard en Heerlen. © NUfoto/Han Frenken
Kinderen van omliggende scholen worden binnengehouden. © NUfoto/Han Frenken

Scholen

Kinderen van omliggende scholen werden binnengehouden. Zij werden opgevangen door de leerkrachten. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio letten de leerkrachten er op dat niemand naar buiten ging.

Het ging om scholen in Sittard-Centrum, Limbrichterveld, bedrijventerrein Bergerweg, Hoogveld, Overhoven, Stadbroek, Baandert, Industriepark Noord, Geleen Lindenheuvel en in de kernen Limbricht en Einighausen.

Echt-Susteren

Burgemeester Jos Hessels van de gemeente Echt-Susteren had uit eigen beweging meetploegen erop uit gestuurd.

Die ploegen hebben vooral metingen gedaan in de meest zuidelijk gelegen dorpskernen van de gemeente, Nieuwstadt en Koningsbosch. ''Niet langer afwachten!", schrijft Hessels op Twitter.

Luchtalarm

In de buurt van de brand bij Chemelot is het luchtalarm afgegaan. Ook is er een NL-Alert verstuurd naar mensen in de omgeving van het incident.

De situatie werd opgeschaald naar Grip 4, de hoogste alarmfase. Dit betekent dat de gevolgen van het incident verder strekken dan alleen de gemeente waarin het plaatsvindt. Er werd een crisiscentrum ingericht in Maastricht.

Treinverkeer

De grote brand had ook gevolgen voor het treinverkeer in Limburg. Op last van de brandweer reden er minder treinen tussen Sittard en Heerlen. Het treinverkeer was rond 16.00 uur niet meer beperkt door de brand, maar reizigers moesten nog wel rekening houden met een langere reistijd.

De treinstations Sittard, Geleen-Oost en Geleen-Lutterade werden tijdelijk afgesloten vanwege de rook.

Vliegveld

Maastricht Aachen Airport heeft de brandweer gebeld, omdat het vliegveld last had van de rook, maar volgens de woordvoerster van de brandweer viel het vliegveld buiten de gevarenzone.

Chemelot wordt vaker geteisterd door incidenten. Afgelopen donderdag brak ook al een brand uit op het terrein.

Tevredenheid

Burgemeester Sjaar Cox van Sittard-Geleen toonde zich maandagavond tevreden over de communicatie door Chemelot richting de omwonenden. Ook de Limburgse SP-gedeputeerde Daan Prevoo liet zich voor de regionale omroep L1 in soortgelijke bewoordingen uit.

Hij zijn blij te zijn dat de communicatie in vergelijking met enkele jaren geleden een stuk beter is. Tegelijkertijd noemde Prevoo vier branden in een half jaar tijd ''zorgwekkend''.

Bezorgd

Toch hebben VVD en PvdA in de Limburgse staten maandag hun bezorgdheid uitgesproken over de incidenten. Zij wijzen in vragen aan Gedeputeerde Staten onder meer op het lozen van pyrazool in de Maas, geuroverlast door lekkende naftatanks, meerdere kleine brandjes en de brand maandag.

Vorige week was er nog brand in een ammoniakfabriek, en bedrijven veroorzaakten overlast door uit- en weer inschakelen na een stroomstoring. VVD en PvdA willen weten wat de provincie doet om dit soort incidenten te voorkomen.

Zowel Prevoo als Cox wezen erop dat de omgeving vroeger te maken had met één aanspreekpunt (DSM), waar nu zo'n 65 bedrijven op Chemelot actief zijn. Dat maakt het volgens hen belangrijk om de communicatie steeds verder te verbeteren. Voor Prevoo is het belangrijk dat de zevenduizend werknemers van Chemelot en de omwonenden veilig zijn.

Heeft u foto's of video's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto, of via WhatsApp.