Basisschoolleerkrachten verdiepen zich steeds vaker in zorgleerlingen. Zeker 70 procent van de deelnemers uit het reguliere basisonderwijs volgt nu een opleiding die ooit bedoeld was voor leraren uit het speciaal onderwijs.

Zo blijkt uit cijfers van het ministerie van onderwijs, meldt Trouw maandag.

Voor deze masteropleidingen wordt meestal de Lerarenbeurs gebruikt. Deze beurs bestaat sinds 2008 en geeft leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs, het speciaal onderwijs, mbo en hbo de kans om een extra bachelor- en masteropleiding te volgen tijdens hun carrière door het collegegeld te betalen. Ook krijgen de leraren een (halve) dag studieverlof.

Vooral basisschoolleraren gebruiken de beurs voor de hbo-master 'leraar speciaal onderwijs'. Bijna twee derde van alle beursaanvragen, ongeveer 1200, wordt gebruikt om zich te verdiepen in leerlingen met leer- en gedragsproblemen. Dit was een derde in 2008. Jaarlijks vraagt ongeveer 3 procent van alle leraren een lerarenbeurs aan.

De meeste basisschoolleerkrachten hebben een pabo-opleiding gedaan en kiezen zelden voor een academische master als pedagogiek of onderwijskunde.

De Lerarenbeurs is een belangrijk middel om het aantal leraren met een mastergraad te vergroten, aldus staatssecretaris Sander Dekker.