De vier mannen die zaterdag in Amsterdam werden opgepakt in verband met de uitgebrande auto op de Meteorenweg in Amsterdam, zijn vrijgelaten. 

De auto werd kort na de liquidatie van de 26-jarige Eaneas L. aan het Spinozahof in Krommenie brandend gevonden.

Volgens de politie is op geen enkele wijze gebleken dat de vier betrokken zijn geweest bij het in brand steken van de auto. Ze zijn dan ook geen verdachten meer.

De politie kan nog niet zeggen of er een directe link is tussen de afrekening in Krommenie en de uitgebrande auto in Amsterdam. "Dat maakt nog deel uit van het onderzoek.'

Onderwereldoorlog

L. werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op Stefan Eggermont. Die liquidatie is onderdeel van de onderwereldoorlog die sinds 2012 in en om Amsterdam wordt uitgevochten en is een dieptepunt daarin: Eggermont (30) werd het slachtoffer van een persoonsverwisseling.

De om het leven gebrachte man uit Krommenie zou hebben behoord tot de groep van de crimineel Gwenette Martha, een van de sleutelfiguren in de gangsteroorlog. Martha werd in mei vorig jaar doodgeschoten in Amstelveen.

Scheepvaartmuseum

L. werd in mei 2013 ook al gearresteerd, na weer een andere liquidatie; die van Souhail Laachir. Deze werd op een drukbezocht dancefeest in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum doodgeschoten. In dat onderzoek is vastgesteld dat L. niet de schutter kan zijn geweest.

Donderdagmiddag was er een aanslag op Peter R. (44) in de straat Fregat in Diemen. Hij is ook een bekende in het criminele milieu en van de politie.

R. overleefde de moordpoging, maar werd meerdere keren geraakt door kogels. Hij is buiten levensgevaar. De politie wist vier mannen (26, 27, 30 en 33) op te pakken op verdenking van hun betrokkenheid bij deze moordpoging.

Peter R., alias Pjotr, had contacten met de in 2011 in Amsterdam geliquideerde crimineel Stanley Hillis. Het wordt gezegd dat R. enige tijd zijn bodyguard is geweest.