In de berm van het stuk A4 in aanbouw tussen Delft en Schiedam zijn zaterdag bloemen gezaaid. Het gaat om speciaal geselecteerde soorten die voedsel voor bijen leveren zoals nectar en stuifmeel.

De initiatiefnemers hopen zo iets te doen aan de massale bijensterfte in Nederland. De A4 wordt hierdoor de eerste Honey Highway (honingsnelweg) ter wereld, aldus Rijkswaterstaat zondag.

"Ik wilde zelf iets doen en heb mij toegelegd op het zorgen voor meer nectar en stuifmeel'', aldus de plaatselijke initiatiefneemster Deborah Post, die gesteund wordt door Rijkswaterstaat en de gemeente Midden-Delfland.

Wethouder Govert van Oord: "De realisatie van de Honey Highway is een goed voorbeeld van samenwerking tussen overheid en burgers. En we realiseren met dit project samen een bijdrage aan een grotere biodiversiteit en aan de kansen voor het overleven van bijen in deze regio."

Navolging

De strook waarop bloemen groeien is zeven kilometer lang. De doelstelling is dat het project navolging krijgt door heel Nederland en Europa.

Rijkswegen zijn volgens de Stichting Honey Highway uitermate geschikt voor dit soort projecten omdat de bermen, op natuurgebieden na, de enige onbespoten schrale grond in Nederland vormen. "De rest van Nederland is volgespoten met kunstmest en gif van spuitmiddelen."