De agressieve oehoe die dit voorjaar tientallen mensen aanviel in de Noord-Hollandse gemeente Purmerend en omgeving blijft definitief gevangen zitten.

Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad.

De kans is volgens onderzoekers groot dat hij na vrijlating hetzelfde gedrag gaat vertonen als begin dit jaar. Daarom is vrijlating geen optie, stelt de gemeente Purmerend in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente heeft inmiddels bij het Rijk een verklaring aangevraagd om de oehoe in gevangenschap te kunnen houden. De onderzoekers denken dat de oehoe opgevoed is door mensen.

Afwijkend gedrag

Als het dier ergens in een ver natuurgebied zou worden losgelaten, is het volgens de Oehoe Werkgroep Nederland zeer waarschijnlijk dat hij de stad weer opzoekt en hetzelfde afwijkende gedrag gaat vertonen.

De terror-oehoe werd aanvankelijk ondergebracht bij een vogelopvang in Andijk, maar werd later verplaatst omdat de opvang werd bedreigd. Er zouden zelfs pogingen zijn gedaan de vogel te bevrijden. Ook werd de valkenier lastig gevallen.

De gemeente Purmerend besloot daarom in de zomer de nieuwe verblijfplaats geheim te houden.

Vijftig slachtoffers

Uit onderzoek waar de gemeente Purmerend naar verwijst, gaat het om een mannetje dat in goede conditie verkeert. De oehoe had geen ring of chip, waardoor de eigenaar niet te achterhalen is.

De oehoe terroriseerde verspreid over verschillende periodes een jaar lang de inwoners van Purmerend. Het dier huisde al sinds maart vorig jaar in de Noord-Hollandse gemeente en heeft naar schatting meer dan vijftig mensen verwond.

Bekijk hier verhalen van slachtoffers

Slachtoffers over Purmerendse oehoe
Slachtoffers over Purmerendse oehoe

Paraplu

De gemeente adviseerde inwoners met een paraplu de straat op te gaan in de gebieden waar de uil zich ophield. Het publiek reageerde heel verschillend op het gedrag van de oehoe. Actie- en natuurgroepen zeiden dat de wijkbewoners zich aanstelden en dat de oehoe met rust moest worden gelaten.