Reisorganisatie Corendon is zaterdag begonnen met het ophalen van reizigers uit de Egyptische badplaatsen Hurghada en Marsa Alam aan de Rode Zee.

Het eerste vliegtuig is zaterdagavond geland, in de nacht van zaterdag op zondag landt er nog een. In totaal gaat het om zo'n 350 reizigers.

Een woordvoerster benadrukt dat het gaat om reguliere vluchten. Woensdag vliegen nog eens 150 Corendonklanten terug uit Egypte, en dan zijn alle klanten van de reisorganisatie weer terug.

Corendon heeft alle verdere reizen naar Hurghada en Marsa Alam geschrapt tot medio december.

De terugkerende reizigers hebben hun koffers in Egypte moeten laten staan. Ze mochten wel meer handbagage meenemen dan normaal. Hoe en wanneer de koffers terugkomen naar Nederland, is nog niet duidelijk.

Koffers

Ook reizigers die met Thomas Cook (Neckermann) in Hurghada en Marsa Alam zaten, komen zaterdagavond terug. Het gaat ook hier om reguliere vluchten. Deze passagiers hebben hun koffers wel mee terug mogen nemen, omdat KLM (moederbedrijf van Transavia) eigen veiligheidsmensen had meegestuurd voor een grondige extra check van de ruimbagage.

Thomas Cook benadrukt niet te zullen stoppen met het aanbieden van de bestemmingen Hurghada en Marsa Alam. De 44 Nederlanders die met Thomas Cook nog in Sharm al-Sheikh zitten, komen dinsdag terug.

Sharm-el-Sheik

Er gaan voorlopig geen nieuwe reizigers van Thomas Cook naar Sharm-el-Sheik. ''In die badplaats zelf is niets aan de hand, maar de luchthaven wordt als onveilig gezien door het ministerie van Buitenlandse Zaken'', verklaarde een woordvoerster.

Touroperator TUI heeft nog tussen de 150 en 200 reizigers zitten in Sharm-el-Sheik. Zij komen met geplande vluchten op zondag en dinsdag terug naar Nederland. Ook TUI zegt reizen naar Hurghada en Marsa Alam gewoon te blijven aanbieden.

Handbagage

Dat vanaf Egyptische luchthavens alleen handbagage mee mag en geen ruimbagage, is besloten na overleg met de Nederlandse overheid en veiligheidsdiensten.

Aanleiding voor de maatregel is de crash van een Russische Airbus in de Sinaï, een week geleden. Dat vliegtuig, dat in Sharm al-Sheikh was opgestegen, had mogelijk een bom aan boord.