Met een groep vluchtelingen die vrijdag naar een crisisnoodvang in Goor is gebracht in plaats van naar de beloofde verblijfplaats voor lange termijn, is een ''fout gemaakt''.

Dit stelt burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente, waar Goor onder valt, in een zaterdag uitgegeven verklaring.

Het gaat om een groep van 54 personen, voornamelijk Syriërs, onder wie veel kinderen en een zieke man. Zij weigerden vrijdag de bus te verlaten toen die bij sporthal De Mossendam in Goor aankwam.

De bus reed daarop weer weg. Pas na lange onderhandelingen waren de asielzoekers toch bereid een nachtje in de crisisnoodopvang te slapen.

Zaterdag is in overleg tussen de groep en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) alsnog een opvanglocatie voor langer verblijf gevonden waar zij voorlopig niet weg hoeven.

Voerendaal

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal haalde zaterdag fel uit naar het COA. ''Ik heb het er helemaal mee gehad'', aldus de burgervader. Houben wilde tweehonderd vluchtelingen die in een sporthal in de Limburgse plaats zijn ondergebracht, voor enkele maanden huisvesten, zodat ze niet van hot naar her hoeven te reizen. ''Het COA wees dat aanbod vrijdag hooghartig af'', aldus Houben.

De crisisopvang zou door het COA zaterdag worden beëindigd. Zaterdagochtend om 9.00 uur vroeg het COA plotseling aan Houben de crisisnoodopvang met 24 uur te verlengen.

Afgezegd

''Dat heb ik geweigerd, we hadden alle vrijwilligers en de voedselvoorziening immers al afgezegd'', zei Houben. De vluchtelingen uit Voerendaal stapten zaterdag rond het middaguur op een bus naar Nijmegen.

In een reactie laat het COA weten dat de burgemeester twee zaken door elkaar haalt. ''Wij organiseren de crisisopvang niet, dat doet het Landelijk Crisis Coördinatie Team. Dus als Houben iets aan te merken heeft, moet hij daar zijn en niet bij het COA."

Vluchtelingenstroom