Twee slachtoffers van een brand in een nachtclub in Roemenië die vorige week plaatsvond, zijn zaterdagochtend in Nederland overleden, nog voordat zij een specialistische behandeling in konden ondergaan. 

Dat meldde het Maasstad Ziekenhuis, dat de hulp aan acht Roemeense slachtoffers coördineert. 

Volgens het ziekenhuis zijn de patiënten vlak voor de vlucht van Boekarest naar Rotterdam beoordeeld door Roemeense artsen. Zij werden op de vlucht begeleid door een gespecialiseerd medisch team uit Roemenië. Bij aankomst in Nederland werd de medische toestand opnieuw beoordeeld door brandwondenartsen en intensivisten.

De toestand van één patiënt was volgens het Maasstad Ziekenhuis dermate slecht, dat direct reanimatie is ingezet en voortgezet in de ambulance. Dit Roemeense slachtoffer overleed in het ziekenhuis. Een tweede zeer instabiele patiënt is aan een complicatie in de ambulance overleden, aldus het Maasstad Ziekenhuis. 

Andere slachtoffers

De zes andere slachtoffers zijn per ambulance overgebracht naar de drie brandwondencentra in Nederland in Rotterdam, Beverwijk en Groningen. Deze patiënten zouden er eveneens ernstig aan toe zijn. 

De slachtoffers kwamen naar Nederland omdat er in Roemenië niet genoeg speciale bedden voor brandwondenslachtoffers zijn. In totaal lagen er zaterdag nog 107 gewonden in ziekenhuizen in Boekarest, van wie 48 in kritieke toestand. Onder de gewonden is een Nederlander. 

Acht dagen na brand in de nachtclub in Boekarest is het dodental gestegen tot 41. De ramp was aanleiding voor massale straatprotesten, wat resulteerde in het opstappen van premier Victor Ponta. Veel Roemenen wijzen corruptie en daarmee ook de regering aan als verantwoordelijken voor de gebeurtenis.

Burgemeester gearresteerd

Zaterdag zeiden anticorruptieaanklagers ook dat de burgemeester van het district waar de nachtclub Colectiv is gevestigd, in hechtenis is genomen. Hij was in de nasleep van de protesten al afgetreden.

Ze zeiden dat er bewijs is dat de burgemeester een werkvergunning voor de club had afgegeven ondanks het feit dat de brandweer geen toestemming had verleend.