Vorig jaar hebben vijftig asielzoekers geen verblijfsvergunning gekregen omdat ze verdacht worden van oorlogsmisdaden. Onder hen waren tien Syriërs.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag laten weten na berichtgeving in NRC Handelsblad en De Telegraaf.

Deze mensen hebben een zogeheten 1F-status; ze vallen niet onder het Vluchtelingenverdrag en worden in principe teruggestuurd naar het land van herkomst.

Een deel van deze afgewezen asielzoekers is nog wel illegaal in Nederland. Ze verblijven bij familie of op een onbekend adres. De Syriërs kunnen niet worden uitgezet omdat het in hun eigen land te gevaarlijk is. Volgens het Europees mensenrechtenverdrag mogen vluchtelingen niet naar gevaarlijke landen worden teruggestuurd.

IS

Onder meer de PVV waarschuwde voor strijders van Islamitische Staat (IS) die als vluchteling Nederland binnen zouden komen. Maar volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is er onder de 1F'ers die zijn onderzocht geen betrokkenheid bij IS vastgesteld.

Eind vorig jaar had de instantie die zich bezighoudt met de terugkeer van vluchtelingen 170 dossiers van deze groep 1F'ers in behandeling. Daarbij gaat het in 60 procent van de gevallen om Afghanen.

In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland
De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland