Burgemeester Wil Houben van het Limburgse Voerendaal heeft het "helemaal gehad" met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Tweehonderd vluchtelingen moesten om 12.00 uur uit de sporthal vertrekken en worden per bus naar hun volgende noodopvang gebracht. Burgemeester Houben wist zaterdagochtend echter lange tijd niet of dit ook daadwerkelijk zou gaan gebeuren. 

Houben meldde dat de vluchtelingen "bepakt en bezakt naast hun koffers staan. Om 10.30 uur weet ik nog steeds niet of er wel bussen komen en waarheen die gaan", zei hij zaterdag woedend.

Houben wilde de vluchtelingen voor enkele maanden in de regio huisvesten, zodat ze niet van hot naar her hoeven te reizen. "Het COA wees dat aanbod vrijdag hooghartig af", zei Houben.

"Tweehonderd vluchtelingen kijken mij verwachtingsvol aan, maar ik weet niets", zei Houben. "Niemand kan mijn vragen beantwoorden."

Nijmegen

Uiteindelijk zijn de vluchtelingen vlak na 12.00 uur op de bus gestapt. De burgemeester heeft hen verteld dat ze naar Nijmegen zullen gaan.

Zaterdagochtend vroeg het COA aan Houben de crisisopvang met 24 uur te verlengen. "Dat heb ik geweigerd, we hadden alle vrijwilligers en de voedselvoorziening immers al afgezegd'', zei Houben. "Bovendien wees het COA ons aanbod voor een langere huisvesting af." 

Het COA wijst erop dat er andere plaatsen in Limburg zijn, zoals Brunssum, waar de gemeenten de noodopvang, dus de opvang voor wat langere tijd, wel hebben overgenomen van het COA. Dus daar valt wat het COA betreft best over te praten, zegt een woordvoerder.