In Rotterdam is zaterdag het startschot gegeven voor NL2025, een nieuw platform dat ideeën wil vergaren en mensen bijeen wil brengen voor "een betere toekomst van Nederland".

Het platform heeft drie aandachtsgebieden: excellent onderwijs, duurzame groei en de vitale samenleving.

In NL2025 zitten tachtig 'aanjagers': kopstukken uit de sport, de cultuur en het bedrijfsleven. Onder hen zijn oud-schaatser Erben Wennemars, oud-politica en tv-presentatrice Erica Terpstra , directeur van de Hermitage Cathelijne Broers, voormalig premier Jan Peter Balkenende en de topmannen van Philips, DSM, Ahold en Rabobank.

Het nieuwe platform presenteerde zich zaterdag tijdens de Nationale Schoolleiders Top in Rotterdam, waar ''schoolleiders en mensen van buiten het onderwijs kennis en inspiratie delen", aldus de website van NL2025. Premier Mark Rutte sprak de scholleiders tijdens hun top toe.

Onderzoek

Hij hield hun voor dat ze van groot belang zijn voor de kwaliteit van het onderwijs op hun school. Hij verwees naar Amerikaans onderzoek, waaruit blijkt dat de prestaties van de leerlingen voor een kwart afhankelijk zijn van de kwaliteit van de directeur of rector.

Rutte zei te hopen dat de schoolleiders aan de top minstens één goed idee zouden overhouden om het onderwijs op hun school beter te maken.

Word Economic Forum

Het plan voor het platform ontstond op het World Economic Forum in Davos, zegt Philip-topman Frans van Houten zaterdag in Het Financieele Dagblad. "Als je iets met elkaar wilt bereiken, is het goed krachten te bundelen (..) We willen onze schouders zetten onder goede, bestaande initiatieven. En ze groter maken zodat ze meer impact krijgen."

Het platform presenteert zich zaterdag tijdens de Nationale Schoolleiders Top in Rotterdam, waar "schoolleiders en mensen van buiten het onderwijs kennis en inspiratie delen", meldt de website van NL2025.