De politie heeft vier mannen, in leeftijd variërend van 26 tot 33 jaar, aangehouden in verband met de poging om Peter R. donderdagmiddag in Diemen te liquideren.

De vier zijn op verschillende plaatsen in Amsterdam en Osdorp ingerekend.

Dat meldt de politie vrijdagavond. De 44-jarige R. is een bekende van de politie en een bekende in het criminele milieu.

Hij werd donderdagmiddag meerdere keren beschoten aan het Fregat in Diemen. R. zat in een auto op een parkeerterrein aan het Fregat, toen hij onder vuur werd genomen met een automatisch wapen. Hij werd meerdere keren geraakt. R. is volgens de politie buiten levensgevaar.

R. probeerde nog te vluchten en reed weg, waarna hij met zijn auto in een sloot belandde. De daders gingen er toen vandoor in een lichtkleurige gestolen Volkswagen en reden in de richting van het Diemerbos.

Voorgeleid

Direct na de aanslag zocht de politie de omgeving af en sprak met getuigen. Ook werd een politiehelikopter ingezet.

Bij huiszoeking troffen rechercheurs vuurwapens, bivakmutsen en kogelwerende vesten aan. De vermoedelijk gebruikte vluchtauto is ook in Amsterdam teruggevonden.

De vier verdachten zijn vrijdagmiddag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Drie van hen zitten nog vast, een vierde is in opdracht van de rechter-commissaris vrijgelaten, meldt de politie. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen met de politie. Als getuigen film of foto’s hebben gemaakt van het schietincident, wil de politie die ook graag krijgen.

Contacten

Peter R., alias Pjotr, had contacten met de in 2011 in Amsterdam geliquideerde crimineel Stanley Hillis. Het wordt gezegd dat R. enige tijd zijn bodyguard is geweest.

Stanley Hillis, alias de Ouwe, gold als een zwaargewicht met een fikse criminele staat van dienst. Hillis kende tal van sleutelfiguren in de Amsterdamse onderwereld. Hij zou goed bevriend zijn geweest met Willem Holleeder en Dino Soerel.