Het Openbaar Ministerie heeft zich voorgenomen om een of meerdere agenten te vervolgen die betrokken zijn geweest bij de dood van de Arubaan Mitch Henriquez.

Dat meldt de NOS vrijdagavond op basis van bronnen.

Het OM zou tot dit voornemen zijn gekomen na het lezen van het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Uit dit rapport komt onder meer naar voren dat Henriquez gestikt zou zijn door een nekklem die de politie bij zijn arrestatie heeft toegepast.

Volgens de bronnen die de NOS heeft gesproken zou de agent die de nekklem heeft toegepast vervolgd kunnen worden voor poging tot moord of doodslag. Het OM zou evenwel nog geen formeel besluit hebben genomen over het wel of niet instellen van vervolging.

Het OM benadrukt in een reactie zelf ook dat er nog geen besluit over de vervolging is genomen. Een definitief besluit volgt volgens het OM later pas, wanneer het onderzoek is afgerond.

Snel duidelijkheid

Advocaat Richard Korver, die de moeder, zus en neef van Henriquez bijstaat, laat in een reactie weten dat de familie al heel lang wacht op duidelijkheid over het wel of niet instellen van vervolging. Nu het onderzoeksrapport binnen is, verwacht Korver dat hier snel een beslissing over genomen zal worden.

Zijn cliënten dringen er volgens Korver bij het OM op aan om op korte termijn een definitieve beslissing te nemen. Zij verwachten dat "recht zal worden gedaan aan de ernst van de feiten". "Met andere woorden: de familie meent dat niet kan worden volstaan met mishandeling, de dood ten gevolge hebbende", zo meldt het advocatenkantoor van Korver in een reactie.

Arrestatie

Eind juni ontstond een woordenwisseling tussen Henriquez en enkele agenten tijdens het festival Night at the Park in het Zuiderpark in Den Haag. Toen de agenten vervolgens probeerden om hem te overmeesteren, kreeg Henriquez geen lucht meer. Hij raakte onwel en overleed een dag later.

Na zijn dood was het vier nachten op rij onrustig in de Haagse Schilderswijk. Relschoppers bekogelden de politie met stenen, vernielden winkels en een theater en staken spullen in brand. Meer dan tweehonderd mensen werden opgepakt.