De bouw van een kinderkankerziekenhuis in Utrecht kan beginnen. De contracten voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie zijn vrijdag getekend.

De bouw gaat begin volgend jaar van start. Begin 2018 wordt het waarschijnlijk in gebruik genomen. Het ziekenhuis komt naast het Universitair Medisch Centrum.

Het ziekenhuis behandelt en verzorgt ongeveer vierhonderd jonge patiënten met bijvoorbeeld tumoren of leukemie.

Het complex kost 177,5 miljoen euro. De banken lenen 120 miljoen, donateurs geven 57,5 miljoen euro. Daarvan kwam ruim 3,5 miljoen euro binnen door een grote tv-actie van KiKa in 2013. André van Duin, Erica Terpstra, Frans Bauer, André Rieu, Guus Meeuwis, De Toppers en Antoinette Hertsenberg werkten er aan mee.

Obligaties

Het nieuwe ziekenhuis gaat ook obligaties uitgeven. Het hoopt daarmee zestig tot tachtig miljoen binnen te halen, zodat het minder hoeft te lenen van banken en om de rente mee te betalen. "We vervangen duur geld door goedkoop geld'', aldus een woordvoerder.

Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen. Een op de vier kinderen overleeft de ziekte niet. Door kennis en onderzoek te bundelen onder één dak willen oncologen dit overlevingspercentage de komende jaren verhogen naar 90 tot 95.