De Arubaan Mitch Henriquez is volgens de Rijksrecherche om het leven gekomen door het handelen van de agenten tijdens zijn aanhouding.

Dat bevestigt de advocaat van de nabestaanden van Henriquez, Gerard Roethof, naar aanleiding van berichtgeving vrijdag van RTL Nieuws

RTL Nieuws en Roethof hebben beide inzage gehad in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Daarin staat dat het geweld waarmee de hals van de 42-jarige Henriquez werd samengedrukt met een nekklem goed kan verklaren dat hij zuurstoftekort opliep en uiteindelijk overleed.

In het rapport staat ook dat Henriquez door agenten hard op zijn neus is geslagen. Ook dit kan tot ademhalingsmoeilijkheden en zijn dood hebben geleid.

Mishandeld

Henriquez overleed na zijn arrestatie bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag. Hij liep tijdens de hardhandige arrestatie onder meer een gebroken strottenhoofd op. De Rijksrecherche heeft het dossier deze week overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM).

Roethof zei donderdagavond in het televisieprogramma Pauw al dat zijn cliënt gigantisch mishandeld is. "Als je het leest: je schrikt ervan", aldus Roethof.

Ook blijkt volgens de jurist onder meer dat Henriquez overal bloeduitstortingen had. "Bloeduitstorting bij de slaap. Bloeduitstorting bij de neus. Zelfs bij het geslachtsdeel van meneer een bloeduitstorting. Overal", somde hij op.

Vervolging

Bij de arrestatie van Henriquez waren vijf politieagenten betrokken. Zij zijn allen verdachten. Het OM heeft nog geen formele beslissing genomen over hun vervolging.

Wel komt er op een nog nader te bepalen datum een regiezitting in de zaak, aldus een woordvoerder van het OM. In het onderzoek zijn tientallen getuigen gehoord en beeldopnamen verzameld en bekeken.

Woordenwisseling

Henriquez kreeg eind juni een woordenwisseling met agenten op het festival Night at the Park in het Zuiderpark in Den Haag. Toen zij hem vervolgens overmeesterden, kreeg hij geen lucht meer. Hij raakte onwel en overleed een dag later.

Na de dood van Henriquez was het vier nachten op rij onrustig in de Haagse Schilderswijk. Relschoppers bekogelden de politie met stenen, vernielden winkels en een theater en staken spullen in brand. Meer dan tweehonderd mensen werden opgepakt.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil vooralsnog niet reageren op het onderzoek. "Het ligt nu bij het OM en het past mij niet om er in dit stadium mededelingen over te doen." Van der Steur denkt nog na over het gebruik van de nekklem door de politie. "Ik wacht daarover nog een onderzoek af van de Inspectie Veiligheid en Justitie", zei hij vrijdag na de ministerraad.