Brandwondencentra in Nederland gaan tien slachtoffers opvangen van de recente brand in een discotheek in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Het is de bedoeling dat ze dit weekend aankomen.

Zes Roemeense gewonden gaan naar het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis, drie naar Beverwijk en één naar Groningen. De Roemeense ambassade heeft opvang voor de familie geregeld in Nederland.

De brandwondencentra boden de hulp direct na de ramp aan. De Nederlandse ambassade in Boekarest heeft hierbij intensief bemiddeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft via het Roemeense ministerie het verzoek ingediend om de opvang te regelen van de  slachtoffers die zeer ernstig zijn verwond. Het Maasstad Ziekenhuis coördineert de komst van de slachtoffers.

Best mogelijke zorg

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is trots op de komst van de gewonden naar Nederland. "Ik ben erg blij dat de Nederlandse deskundigheid kan worden ingezet om de slachtoffers de best mogelijke zorg te geven," zo stelt de minister. "Het is mooi om te zien dat onze diplomaten en het medisch personeel zich zo hard hebben ingezet om dit mogelijk te maken."

Tijdens de brand eind oktober kwamen ruim dertig mensen om het leven, tientallen raakten zwaargewond. Een Nederlander raakte gewond. De ramp leidde tot het aftreden van de regering.

Ook Engeland, België en Duitsland hebben hulp aangeboden.

Video: Doden door ontploffing nachtclub

Ontploffing club Boekarest eist 27 levens
Ontploffing club Boekarest eist 27 levens