Minder gedetineerden hebben dit jaar geprobeerd om te ontsnappen uit de gevangenis. In 2015 poogde tot nu toe één gevangene te ontsnappen, tegenover vijf vorig jaar en elf in 2013. 

Dit blijkt uit documenten die NU.nl heeft opgevraagd via de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) over ontvluchtingen en ontvluchtingspogingen uit gesloten inrichtingen sinds 2010.

Tussen 2010 en 2015 meldden gevangenissen in totaal 38 ontsnappingspogingen. De meeste pogingen kwamen voor bij de penitentiare inrichting in Veenhuizen: de instelling rapporteerde 7 incidenten.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat de aantallen op het geheel dusdanig klein zijn dat zij geen onderbouwde verklaring kunnen geven voor de daling. In 2014 verbleven in totaal 9.129 personen in een penitentiaire inrichting. 

Ontsnappingspogingen

Ontsnappingen

Cijfers over succesvolle ontsnappingen zijn al langer openbaar via de website van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Tussen 2010 en 2015 wisten elf gevangenen succesvol een inrichting te ontvluchten. Van hen zitten inmiddels tien personen weer in detentie of hebben hun straf uitgezeten, zo laat een woordvoerder van het ministerie weten aan NU.nl. Een gedetineerde die in 2013 ontsnapte is nog niet opgespoord. 

De gevangenis waar de meeste ontsnappingen plaatsvonden is de voormalig penitentiaire inrichting Amsterdam, aan de Havenstraat. Sinds 2010 slaagden drie gevangenen erin om de inrichting te succesvol ontvluchten. Vier gedetineerden werden tijdens een ontvluchtingspoging gepakt. De inrichting sloot in 2013. 

Waar vonden de incidenten plaats?