De commissie-De Winter heeft al zeventig meldingen van mishandelingen in jeugdinstellingen over de afgelopen decennia binnen, terwijl het meldpunt nog niet geopend is.

Daaruit constateert de commissie na een paar maanden onderzoek dat er zich een structureel beeld aftekent van kindermishandeling in de jeugdzorg, aldus voorzitter Micha de Winter tegen RTV Utrecht.

De commissie doet onderzoek naar de periode van 1945 tot nu. Maar de meeste meldingen gaan over de jaren vijftig, zestig en zeventig.

De Winter: ''Een van de meest voorkomende problemen bij kinderen in inrichtingen had te maken met bedplassen. De leiders zagen dat als onwil van het kind, als ondeugd, en men dacht dat hard aanpakken een goede pedagogische remedie was.''

Dat harde aanpakken betekende dat kinderen aan de schandpaal werden genageld. Voor de ogen van andere kinderen werden ze tentoongesteld. ''Sommigen moesten bloot met de natte lakens om zich heen voor de groep gaan staan. Een vrouw vertelde dat een non haar natte onderbroek in haar mond had gepropt.''

Vooronderzoek

De commissie doet sinds september vooronderzoek om te kijken of er een wetenschappelijke basis is om een groot onderzoek in te stellen. Als er een vervolgonderzoek komt, wordt er ook een officieel meldpunt geopend.

"Het is heftig wat we zien tot nu toe. Het is langdurig, het heeft veel impact op de rest van je leven," aldus De Winter. "Vernedering, verwaarlozing, maar ook lichamelijk geweld, de trap af gooien, opsluiten en slaan. Eigenlijk komt het heel vaak samen voor. Het is bijna nooit zo dat bijvoorbeeld seksueel geweld alleen voorkomt, het is vaak onderdeel van een heel patroon aan gewelddadigheid."

PvdA

Als het aan PvdA-Kamerlid Loes Ypma ligt komt dat vervolgonderzoek er. "Slachtoffers van mishandeling in jeugdzorginstellingen hebben hier levenslang last van. Dat nu al zoveel van hen zich hebben gemeld bij de commissie laat zien dat het nodig is dat er een grondig onderzoek komt", aldus Ypma.

"Bij dat onderzoek kunnen de slachtoffers gehoord worden en kunnen we lessen trekken voor de toekomst. Het is van groot belang dat alle kinderen in jeugdzorginstellingen veilig kunnen opgroeien."

Ook VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg verwacht dat er een vervolgonderzoek komt: "Als er zulke duidelijke signalen komen dan lijkt me dat logisch. We hebben niet voor niets aangedrongen op deze commissie-De Winter."