Fans van Fenerbahçe hebben donderdagmiddag op de Dam in Amsterdam tafels en stoelen naar de Mobiele Eenheid gegooid.

De ongeregeldheden begonnen rond 15.00 uur. Diverse fans gooiden met meubilair van een café en vuurwerk naar de ME. De politie heeft een linie opgesteld voor de deur van de Bijenkorf.

Op de Dam heeft zich een grote hoeveelheid politie en ME verzameld. Inmiddels is de groep gespreid en lijkt de rust teruggekeerd. Een politiewoordvoerder laat weten dat twee groepen het een en ander naar elkaar begonnen te roepen, waarna het meubilair door de lucht ging.

De gemeente Amsterdam heeft extra maatregelen genomen rond de wedstrijd tussen Ajax en Fenerbahçe donderdagavond in de ArenA. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft een aantal straten rond het stadion aangewezen als 'veiligheidsrisicogebied', waarin de politie mensen preventief kan fouilleren.

Bekijk hier beelden van de ongereldheden:

Ongeregeldheden in centrum Amsterdam door fans Fenerbahçe
Ongeregeldheden in centrum Amsterdam door fans Fenerbahçe

Confrontaties

Rondom de wedstrijd bestaat een verhoogde kans op confrontaties tussen supportersgroepen die mogelijk in het bezit zijn van wapens, verklaart de gemeente op haar website. "Er wordt gevreesd voor ernstige verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens."

Op Facebook zijn volgens de gemeente "opruiende en uitdagende berichten" geplaatst die het gebruik van wapens zouden kunnen aanmoedigen.

Harde kern

Het is niet uit te sluiten dat de harde kern van de supporters van Ajax de confrontatie opzoekt, stelt de gemeente. De verwachting is dat veel Amsterdamse Turken naar het duel in de ArenA komen, die aanhangers zijn van Fenerbahçe.

Een clubhuis van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe in Amsterdam Nieuw-West is woensdag besmeurd met beledigende teksten.

Heeft u foto’s of video’s bij dit nieuws, stuur ze in via WhatsApp.