Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Raffie Chohan van Pegida Nederland van discriminatie vanwege de toespraak die ze vorige maand hield in Utrecht. 

Ze sprak toen tijdens een demonstratie tegen het vluchtelingenbeleid.

De demonstratie in Utrecht van Pegida was de eerste in Nederland van de uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging.

Het OM heeft de teksten en beelden bekeken. ''De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims'', was één van de uitspraken van Chohan.

Chohan sprak ook over de islam als ''een krankzinnige ideologie'' die een reden is om ''moslims te verachten en te haten''.

Er wordt momenteel gekeken of Chohan strafrechtelijk vervolgd gaat worden. De kans dat dit gebeurt, is groot, zegt een woordvoerder van het OM tegen NU.nl. Het is nog niet bekend wanneer de beslissing genomen.

Bachmann

Onder de sprekers was ook Lutz Bachmann, oprichter van Pegida in het Duitse Dresden. De toespraken waren gericht tegen de ''islamisering'' van Europa en de grote toestroom van vluchtelingen die grotendeels zou bestaan uit economische vluchtelingen.

Pegida gaat zondag opnieuw betogen in Utrecht. De vorige keer botsten tegenstanders die tot de Pegida-demonstratie op de Neude wisten door te dringen met aanhangers van de anti-islamitische beweging.