Drugscriminelen in Nederland hebben zich gestort op het produceren van anabole steroïden. Het Openbaar Ministerie heeft dat ontdekt nadat in Rotterdam een drugslab was ontmanteld. 

Dat meldt de NOS donderdag.

De handel in anabolen in Nederland is niet nieuw, maar dat ze ook in het land worden geproduceerd, was nog niet eerder bekend. De politie kwam dat bij toeval op het spoor.

In het laboratorium in Rotterdam in de wijk Hoogvliet werden, naast xtc en amfetaminen, ook verboden hormonen voor onder anderen bodybuilders gemaakt. Dat is de conclusie na onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut.

Onverantwoord

"We zijn die combinatie niet eerder tegengekomen", zegt een woordvoerder van het OM tegen de NOS. De situatie in het lab was volgens hem "volstrekt onverantwoord".

Zo werden de stoffen onder onhygiënische omstandigheden gemengd. "Als je op die manier anabolen produceert, is dat een groot risico voor de gezondheid van de gebruikers. Die weten uiteindelijk niet wat ze spuiten of slikken."

Prioriteit

De Dopingautoriteit hoopt dat de aanpak in handel van anabole steroïden meer prioriteit krijgt. "Als gebruiker loop je gevaar", zegt directeur Herman Ram.  

"Soms gaat het om veel hogere concentraties dan op de verpakking staat, of zitten er gewoon hele andere stoffen in. Dat kan leiden tot ernstige hart- en leverproblemen."