Bart van U., de man die verdacht wordt van de moord op oud-minister Els Borst, heeft geprobeerd te ontsnappen uit de gevangenis.
 

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een bericht daarover van AD bevestigd.

Van U. zit opgesloten in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen. Tijdens het luchten wilde Van U. naar het toilet. Onderweg daarnaartoe klom hij over een hek en wist hij het dak van de gevangenis te bereiken.

Op meer dan tien meter hoogte werd hij overmeesterd. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is hij niet buiten de zogenoemde beveiligingsring geweest.

Zwakke plek

Het hek waar Bart van U. overheen wist te klimmen, is volgens het AD al jaren geleden door het personeel aangemerkt als een zwakke plek in de beveiliging. Met die kritiek is nooit iets gedaan, zeggen bronnen tegen de krant. De plek is tijdelijk met extra prikkeldraad omwikkeld.

Het AD meldt dat Van U. nu overgeplaatst is naar de gevangenis in Vught. Van U. is aangeklaagd voor de moord op Els Borst, in februari 2014. Zij werd tientallen malen gestoken. Van U. bekende eerder al de moord op zijn zus.

Excuses

In juni boden zowel het kabinet als het Openbaar Ministerie de familie van Bart van U. en de nabestaanden van Els Borst excuses aan voor het verkeerd handelen rond de psychische toestand en in gevangenneming van Van U. 

In reactie op een vernietigend rapport erkende minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat er fouten zijn gemaakt waardoor Van U. geen hulp kreeg en op vrije voeten bleef. 

"In de samenhangende zaken rond Bart van U. heeft het systeem op het punt van DNA-afname, tenuitvoerlegging van een bevel gevangenneming en de (gedwongen) zorg gefaald", aldus de minister in juni in een brief. "Het besef dat wanneer het op de genoemde onderdelen niet zou zijn misgegaan twee mensen mogelijk nog hadden geleefd, is zeer pijnlijk."

Foute inschatting

De commissie concludeerde dat politie, Openbaar Ministerie (OM) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving.

Van der Steur beloofde daarna dat de procedures rond het gevangennemen van verdachten en het verbeteren met de omgang van verwarde personen met spoed zouden worden aangescherpt, zodat dit soort dingen niet meer kunnen gebeuren. Ook wordt gekeken naar verscherping van opsporing en signalering.