Het UMC Utrecht heeft twee dodelijke incidenten tijdens operaties op de KNO-afdeling verzwegen voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
 

Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla. Het ziekenhuis heeft de twee incidenten onder druk van de uitzending alsnog bij IGZ gemeld. De Inspectie  is een onderzoek gestart.

In november 2013 heeft een chirurg van het UMC Utrecht tijdens een KNO-operatie per ongeluk de halsslagader van een patiënt doorgesneden. Deze overleed de volgende dag.

De lijkschouwer zou in het dossier een verklaring van natuurlijk overlijden hebben afgegeven, maar in de uitzending van Zembla ontkent de GGD Utrecht dat er een gemeentelijk lijkschouwer naar de patiënt heeft gekeken.

Operatietafel

De andere calamiteit deed zich voor in maart 2013 en betrof dezelfde chirurg die tijdens een neusoperatie een slagader raakte. Deze patiënt overleed op de operatietafel.

Voorzitter Bernd Kremer van de Nederlandse KNO-vereniging zegt in de uitzending geen enkel argument te kunnen bedenken waarom beide incidenten niet gemeld zouden moeten worden. Ook zijn vereniging heeft een eigen onderzoek ingesteld naar de afdeling KNO van het UMC Utrecht.

Diverse KNO-artsen hebben in juni 2014 een anonieme melding bij de IGZ gedaan van de incidenten. Maar bij navraag van de inspectie bij het ziekenhuis kreeg de Inspectie te horen dat er sinds 2012 geen "meldenswaardige incidenten" waren geweest. Het onderzoek is toen gesloten.