De fracties van D66, GroenLinks en PvdA in de Utrechtse gemeenteraad hebben vragen gesteld aan burgemeester Jan van Zanen over het weren van Ajax-supporters tijdens de wedstrijd FC Utrecht-Ajax op 13 december.

Dat meldt RTV Utrecht.

De partijen hebben begrip voor de beslissing van burgemeester Jan van Zanen, maar willen wel weten hoe hij tot dit besluit is gekomen. Volgens de partijen ontbreekt het aan een motivatie voor de gekozen maatregel.

Daarnaast willen ze weten van Van Zanen of de twee voetbalclubs en de gemeente Amsterdam concrete maatregelen hebben aangedragen om ongeregeldheden te voorkomen.

Zeer teleurgesteld

De KNVB en Ajax lieten eerder ook al weten zeer teleurgesteld te zijn over de gang van zaken. Als er geen bevredigend antwoord van de burgemeester komt, willen de partijen aan het eind van de maand in debat gaan met de burgemeester.

Van Zanen heeft naar eigen zeggen besloten de Ajax-supporters te weren omdat het risico dat de wedstrijd uitloopt op een veldslag tussen supporters volgens hem te groot is. “Het is zeer betreurenswaardig dat dit nodig is”, schreef hij in een brief aan de gemeenteraad.

Antisemitische liederen

Tijdens de vorige wedstrijd tegen Ajax zongen fans van FC Utrecht antisemitische liederen. De KNVB bestrafte dat met een geldboete en het bevel dat de Bunnikside, het vak waar de harde kern van FC Utrecht zit, bij de eerstvolgende wedstrijd tegen Ajax leeg moest blijven. 

De harde kern kan echter wel kaartjes kopen voor andere plaatsen in het stadion. Dat is niet beheersbaar volgens de gemeente.