Gelderse jagers mogen knobbelzwanen afschieten in gebieden waar ze veel schade veroorzaken en waar andere middelen niet helpen om de vogels te verjagen. 

Knobbelzwanen eten graslanden kaal, vertrappen het gewas en bevuilen de voor veevoer bedoelde percelen, aldus de faunabeheereenheid (fbe) Gelderland.

Begin 2016 volgt een definitief besluit over het zwanen schieten. Tot eind 2015 kan bezwaar worden gemaakt. Gedeputeerde Staten gaan akkoord met het beheersplan voor knobbelzwanen tot 2020, dat de fbe heeft gemaakt.

Knobbelzwanen zijn weliswaar beschermde, inheemse dieren, maar omdat ze aanzienlijke schade veroorzaken is een ontheffing voor afschot op zijn plaats, aldus de provincie. In Nederland leven ongeveer zesduizend zwanenparen en de fbe moet ervoor zorgen dat dat aantal op peil blijft.

Eenzelfde plan van de provincie Flevoland leidde eerder dit jaar nog tot zoveel ophef, dat de provincie het voornemen voor de bestuursrechter voorlopig weer introk. In Friesland is zwanen schieten wel toegestaan. De vogels hebben een grote voorkeur voor de oevers van meren en grote rivieren.