Jos de G., de verdachte van de verkrachting en dood van Nicole van den Hurk, heeft veel vooruitgang geboekt tijdens zijn behandeling in een tbs-kliniek. Hij hoeft daarom niet opnieuw een tbs-behandeling te krijgen.

Dat vinden de psycholoog en psychiater die onderzoek hebben gedaan naar de psyche van De G, blijkt woensdag bij de rechtbank van Den Bosch.

De deskundigen hebben het over een geslaagde tbs-behandeling. Hij zat in de tbs-kliniek na een veroordeling voor een verkrachting van een wildvreemde in Valkenswaard in 2000.

Als De G. veroordeeld wordt voor doodslag op Nicole in 1995, hoeft hij niet opnieuw naar een tbs-kliniek, als het aan de deskundigen ligt.

Meer reflectie

Volgens de psycholoog toont hij inmiddels meer reflectie, lijkt zijn geweten het beter te doen en heeft hij meer controle over zichzelf. Hij zou zich ook bewust zijn van de risico's van een terugval in cocaïne en drank. De psycholoog heeft het over een ''indrukwekkende ontwikkeling".

De psycholoog acht de kans dat De G. opnieuw een seksueel delict zou plegen, zeer klein.

De deskundigen concluderen uit hun gesprekken met De G. dat hij onder meer trekken van narcisme en borderline vertoont, maar die zouden in de jaren dat hij in tbs heeft gezeten, zijn geëvolueerd van 'vrij ernstig' naar 'vrij mild'.

Of De G. ontoerekeningsvatbaar was op het moment dat Nicole werd vermoord kunnen ze niet beoordelen, omdat hij de feiten ontkent.

Voortzetten

Mocht De G. niet veroordeeld worden voor de verkrachting van en de dood op Nicole, dan is het volgens de psychiater raadzaam om de tbs die hij al had voort te zetten. "Ook voor de verwerking van deze zware periode."

De G. vertelde woensdag voor de rechtbank dat hij wordt bedreigd in de gevangenis. "Op de luchtplaats word ik uitgescholden voor pedo. Ik mag niet alleen door het gebouw lopen."

Hij omschreef zijn leven momenteel als "verwoest". "Ik ben onterecht opgepakt. Ik voel me verbitterd, afgestompt, leeg. Van binnen ben ik al dood. Maar ik zal er sterker uitkomen."