Getuige Hidir K. heeft Ali T. opnieuw aangewezen als de dader van de liquidatie van vastgoedhandelaar Willem Endstra op 17 mei 2004.

Dat heeft K. woensdag verklaard voor de rechtbank in Amsterdam. 

K. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als een cruciale getuige in zaak van de liquidatie op Endstra.

Ali T. zou Hidir K. dit zelf hebben verteld in 2004. T. zou destijds hebben gezegd dat Willem Holleeder de opdrachtgever van de moord was. De twee ontmoeten elkaar voor het eerst in 1999 in de koepelgevangenis in Haarlem.

Ali T. en Hidir K. ontmoetten elkaar weer in 2004 in de gevangenis. K. komt in 2005 vrij en houdt contact met T. In deze periode komt K. naar eigen zeggen in aanraking met een aantal criminelen die betrokken waren bij de moord op Endstra.

Opgepakt

De getuige verklaarde eerder al dat T. achter de moord op Endstra zit. De verdachte werd in september 2014 opgepakt, maar mocht vanwege gebrek aan bewijs na twee dagen alweer gaan.

In november 2012 en januari 2013 legt Hidir K. uitgebreide verklaringen af tegenover de politie in ruil voor bescherming. 

Abassov

Het OM verdenkt de Rus Namik Abassov ervan Endstra daadwerkelijk te hebben doodgeschoten. Hij overleed in maart 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

T. verklaarde tegen getuige K. dat hij degene was die de trekker heeft overgehaald. Abassov en Ziya G. zouden volgens Ali T. ook gewapend aanwezig zijn geweest bij de liquidatie, om er zeker van te zijn dat Endstra ook echt het leven zou laten.

Overigens is G. niet komen opdagen bij de rechtbank. Hij is in Turkije en tot dusver voortvluchtig gebleven. Volgens Hidir K. fungeerde G. als contactpersoon tussen Holleeder en de verdachten van de liquidatie.

Voorbereiding

Getuige K. zegt dat twee andere verdachten die terecht staan, Ali N. en Özgur C., betrokken zijn geweest bij de voorbereiding.

Özgur C. zou de auto's hebben geregeld die gebruikt zijn bij de liquidatie van Endstra. Ook zou C. verantwoordelijk zijn geweest voor het laten verdwijnen van de gebruikte wapens.

Ali N. was volgens de getuige een van de observanten van Endstra in de maanden voorafgaand aan de moord. Of beide verdachten een rol hebben gespeeld op de dag van de moord is K. niet bekend.

N. en C. ontkenden maandag allebei ook maar iets met de liquidatie te maken te hebben.

De Bunker

De derde zittingsdag van de liquidatie op Endstra heeft plaats in de bunker, de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. K. is een beschermde getuige en wordt afgeschermd voor het publiek.

Volgens de advocaten is de getuigenis van K. onbetrouwbaar en heeft hij zijn informatie mogelijk uit de media.